Berlijn - Eindelijk, ze hebben het door. ‘Het liberale multiculti-Nederland, waar iedereen kan leven zoals en roken wat hij wil, is grotendeels een buitenlandse mythe’, constateert de Financial Times Deutschland naar aanleiding van de Nederlandse verkiezingsuitslag. ‘De economische crisis heeft de in werkelijkheid conservatieve en weinig ruimdenkende maatschappelijke tendensen slechts versterkt en zichtbaarder gemaakt.’ De zakenkrant krijgt bijval van de sociaal-democratische Frankfurter Rundschau. ‘Velen achter de dijken zijn tolerant, zolang het ze niets kost en ze kunnen wegkijken.’
Al tijdens de verkiezingscampagne deed de Nederlandse politiek de wenkbrauwen fronsen. Toen was het de ‘bezuinigingswedstrijd’ die opviel. Vol verbazing beschreven verslaggevers het ritueel dat alle politieke partijen als brave ‘schooljongens’ hun ‘rapport’ ophalen bij schoolmeester CPB, om er vervolgens vol trots mee te zwaaien richting kiezer.
Nu beheerst de ‘ruk naar rechts’ de commentaren. ‘Hoe gevaarlijk is de Hollandse Haider voor Europa?’ kopt Bild. Het antwoord is nog niet zo makkelijk te geven, zo blijkt. Een regionale krant als de Neue Osnabrücker Zeitung waarschuwt voor het Nederlandse internationale aanzien, nu behalve een kwart van het grondgebied ook de vaderlandse politiek ‘het water tot de nek staat’. Daarentegen stelt het rechtse dagblad Die Welt dat Wilders niet weggezet moet worden als ‘xenofobe rechts-extremist’. ‘De Nederlandse revolte’ legt veel problemen bloot waar ook de rest van Europa mee worstelt. Nederland als vergrootglas voor de eigen sores, kortom. Aan de gemiddelde Duitser op straat is het ondertussen maar moeilijk uit te leggen dat Wilders weliswaar rechtse, racistische ideeën heeft, maar ook stemmen trekt onder homoseksuelen en bovendien een vriend van Israël is.
Gelukkig voor Nederland zal die Duitse verwarring niet lang aanhouden. Ook in eigen land dreigt inmiddels een politieke crisis. Minder dan een jaar na de verkiezingen loopt de ruziënde rechtse regering van Angela Merkel op haar laatste benen. Daar komt bij dat Nederland geen betere verkiezingsdatum had kunnen kiezen. Afgelopen zondag al leidde de stembusoverwinning van de ‘Vlaamse separatisten’ (ZDF) de aandacht af. En nu het WK voetbal van start is gegaan, is het Oranje met zijn Bundesliga-sterren dat moeiteloos de berichtgeving over de Lage Landen domineert. De premier van Nederland, is dat niet Arjen Robben?