Bomen zijn robuust (Quercus Robur), interessant, oud of jong, kronkelig (Corylus avellana ‘Contorta’) of recht in de leer (Taxus cuspidata ‘Stricta’), halfdood of springlevend, triest (Salix x sepulcralis ‘Tristis’) of juist blij, en nog veel meer dingen, waaronder dom. Daarover later ongetwijfeld meer. Bomen kunnen ook ‘zielig’ zijn, zoals beschreven in de column van vorige week. Ik zette daarin de Welse boomeigenares die dat vond nogal te kakken, omdat dat gezien de strekking van het verhaal wel passend was.

Nu dien ik mezelf ook te kakken te zetten; ik steek de hand diep in eigen boezem. In februari 2005 deden we kettingzaagexamen in een verwaarloosd productiebos in de buurt van Heerhugowaard. ‘Productiebos’ wil zeggen: ordinaire populieren (Populus nigra) en ‘verwaarloosd’ wil zeggen: na aanplant nooit meer iets aan gedaan. Met als gevolg dat er wel zeer ijle populieren als hoge pluimen aan een onzichtbare einder stonden. Door gebrek aan licht en ruimte alleen ergens hoog in de hemel nog een soort bladerkroon. Toen wij er met de kettingzaag tegenaan gingen, waren er natuurlijk geen bladeren, het was immers februari. Maar wel zo’n februari dat er al vlinders rondvlogen en er uit de sloten zoete lentegeuren opstegen. We vonden dat we goed werk verrichtten: met meer licht en ruimte zou het bos een stuk interessanter worden.

Omdat het zo uitzonderlijk warm was, was er vanuit de wortels eerder dan normaal een aanzienlijke sapstroom op gang gekomen. Toen ik mijn derde populier velde, hield ik het zelf ook nauwelijks droog. Langs het zaagblad stroomden tientallen liters populierensap op de grond. De boom bloedde. Vreselijk hoe ik het vond, ik moest er nóg twee vellen, want met drie bomen kan de zaagvaardigheid niet beoordeeld worden. De examinatoren gaven geen krimp, één riep zelfs: ‘Bah, populierensap! Geef mij maar suikeresdoornsap, dát is pas lekker.’

Later heb ik per ongeluk nog wel eens takken van een Spaanse aak (Acer campestre) afgezaagd, in maart. Ik ontdekte mijn fout pas nadat de kleine boom al onstuitbaar was gaan bloeden, daar helpen echt geen doekjes tegen. Ook dat vond ik zielig. Héél erg zielig.