Tallinn – De ontregelende trend van het rechts-populisme gaat ook niet aan Estland voorbij. De Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (ekre), oftewel de Conservatieve Volkspartij, is bezig met een opmars in de opiniepeilingen en zou tijdens de parlementsverkiezingen in maart 2019 de derde partij van het land kunnen worden.

ekre mikt op het eurosceptische, russofobe electoraat dat niet of nauwelijks heeft gedeeld in de welvaartsgroei en dat sterk allergisch is voor maatschappelijke nieuwlichterij als een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen en immigratie uit verre streken. ‘Ik wil in een blank Estland wonen’, sprak partijcoryfee en Donald Trump-adept Martin Helme, tevens fractievoorzitter in het parlement.

De partij heeft geen moment onbenut gelaten om media-aandacht te krijgen en haar ideeën en vijandbeelden uit te dragen. Urmas Reitelmann, tegenwoordig gemeenteraadslid in Tallinn, koppelde in 2015 in een Facebook-post de vluchtelingenproblematiek aan de integratie van ’s lands Russischtalige ingezetenen: ‘In Estland parasiteren al driehonderdduizend Russen die zich niet hebben aangepast, hoe kun je dan mensen maken [sic] van de miljoenen gelukzoekerskakkerlakken die hierheen willen komen?’ En onlangs begon ekre een actie om een in 2004 verwijderd monument ter meerdere eer en glorie van de Estse Waffen-SS’ers weer op zijn oude plek neer te zetten.

Dwepen met xenofobie en neonazisme is de ekre-leden niet vreemd. Het parlementslid Jaak Madison (27), dat na zijn aantreden in 2015 prompt in opspraak kwam, omdat hij drie jaar eerder in een blog ‘de positieve kanten van het nationaal-socialisme’ had belicht, heeft nu voor een nieuwe rel gezorgd. Een rel die iets minder goed in het vertrouwde ekre-plaatje past.

Madison heeft geld ingezameld voor het buurthuis van de kleine gemeenschap van etnische Esten in het dorp Krasnodar op de door Rusland bezette Krim. Dat behoeft dringend een opknapbeurt. De opbrengst, een wat tegenvallende elfhonderd euro, kan hij niet via internetbankieren overboeken, dus wil hij deze persoonlijk afleveren. De boze Oekraïense ambassade in Tallinn weigert elke medewerking. Rusland zal juist aangenaam verrast zijn door de verwarring die Madison met zijn altruïstische geste heeft gezaaid. Vorig jaar nog sprak Mart Helme dat hij de Europese straf- en sanctiemaatregelen tegen Moskou veel te slap vindt. Een vertrekdatum heeft Madison nog niet geprikt, zo laat ekre weten.