Ararat

In de bespreking van mijn boek Ararat (De Groene Amsterdammer, 16 februari) word ik tot mijn verbazing aangeduid als ‘oud-maoïst’ en ‘voormalig communist’. Beide etiketten zijn mij wezensvreemd en ze missen iedere concrete onderbouwing.

FRANK WESTERMAN, Amsterdam

Antwoord redactie

De termen ‘maoïst’ en ‘communist’ zijn gebruikt als inkleuring van het ideologisch milieu waarin Westerman zich (getuige o.a. zijn El Negro en Ik) tijdens zijn studietijd bevond. In partijpolitieke zin zijn ze echter niet van toepassing, en dus ten onrechte en lichtvaardig gekozen. Waarvoor mijn verontschuldigingen.

Koen Kleijn

Na Metzmacher

De Nederlandse Opera (dno) is na het vertrek van Ingo Metzmacher op zoek naar een nieuwe chef-dirigent. In De Groene Amsterdammer (9 februari) worden ronkende namen genoemd. Niemand lijkt zich echter af te vragen wat de functie van chef-dirigent bij dno inhoudt. In het algemeen is een chef-dirigent de baas over een orkest, echter, dno heeft helemaal geen orkest. Chef-dirigent van dno is als een politicus zonder partij. Een operagezelschap zonder eigen orkest is tamelijk uniek. Toonaangevende operagezelschappen hebben altijd een orkest tot hun beschikking. Daarbij zijn twee modellen in zwang.

Het eerste is dat een gezelschap geleid wordt door een intendant, een ‘manager’. Die functie houdt in essentie in dat hij de titels van de opera’s bepaalt en daar geschikte dirigenten, regisseurs en zanger(es)s(en) bij zoekt. De functie van chef-dirigent is beperkt tot die van muzikaal leider. Haar, maar meestal hem, is de zorg over het orkest toevertrouwd. Een bekend voorbeeld van dit model is de Weense Staatsoper, waar Ioan Holender intendant is en Seiji Ozawa chef-dirigent van de beroemde Wiener Philharmoniker. Of de Staatsopera te Berlijn, waar Peter Mussbach intendant is en Daniel Barenboim de muzikale scepter zwaait over de Staatskapelle.

Het tweede model is dat de chef-dirigent de absolute macht heeft bij een gezelschap. Hij is intendant en muzikaal leider in één. Bekende voorbeelden hiervan zijn Antonio Pappano bij de Royal Opera te Londen en, tot voor kort, Riccardo Muti bij de Scala te Milaan. Bij dit model vindt dikwijls een sterke identificatie plaats van persoon en gezelschap. De Scala is Muti en Muti is de Scala.

Terug naar dno. Die nodigt per productie een orkest uit. Het Nederlands Philharmonisch is hofleverancier met meerdere producties per seizoen, het kco is meestal tegen het eind van dat seizoen ‘aan de beurt’, verder geven het Rotterdams Philharmonisch, het Radio Kamer Filharmonie et cetera acte de présence. Al die orkesten hebben eigen chef-dirigenten en hebben dus de chef-dirigent van dno helemaal niet nodig. Sterker nog, ze accepteren de chef van dno helemaal niet als baas. Er is immers maar één kapitein op het schip.

Pierre Audi zal als artistiek directeur het beleid blijven bepalen. Waarvan is de chef-dirigent, zonder orkest, dus eigenlijk chef? Van de kruimels die Audi laat vallen? Bij de huidige beleidstructuur van dno zal geen enkele dirigent van enige faam of talent er maar over piekeren naar Amsterdam te komen. Alle ronkende namen ten spijt. Het bestuur van dno zou er daarom verstandig aan doen helemaal geen nieuwe chef-dirigent te benoemen.

THEO VAN DEN BOOGAARD, Amsterdam

Wapenhandel

Dat zelfs ons eigen ministerie van Buitenlandse Zaken bij de mistige wereld van de wapenhandel betrokken is geweest (De Groene Amsterdammer, 16 februari), is een hoogst ernstige zaak. Wat nu gebeurd is, kan weer gebeuren! Wie heeft oogluikend toegestaan dat via de Rotterdamse haven wapentuig naar Eritrea werd verscheept?

Wie de film Dealing and Wheeling in Small Arms kent, weet hoe met name in de westerse landen enorm veel wapentuig wordt geproduceerd dat, op wat voor louche manier dan ook, naar Afrika wordt verscheept. Het is een grote schande dat westerse ondernemingen wapens leveren en op deze manier meewerken om het leven van miljoenen mensen te ruïneren. Het is helemaal te erg voor woorden dat dit met instemming van Nederlandse autoriteiten gebeurd is. Eigenlijk moeten degenen die dit toestonden alsnog de opdracht krijgen om alles persoonlijk weer op te halen en het daarna te vernietigen, want dat is het enige wat ermee gebeuren moet.

HENK SIEBEN, Rekken

Oproep

De Groene Amsterdammer is op zoek naar personen die mee willen doen aan een gebruikerstest van de website www.groene.nl.

We zoeken proefpersonen die regelmatig de site van De Groene Amsterdammer bezoeken en proefpersonen die de site nooit bekijken. Het onderzoek vindt plaats in Leiden.

U ontvangt een boek uit onze boekenlijst en een certificaat voor een abonnement van drie maanden. Uw reiskosten worden vergoed. Geïnteresseerd? Bel of mail naar Katrien Otten, 020-5245524 of otten@groene.nl.