Bomenliefde

Eindelijk besteedt De Groene aandacht aan het groen, middels de filosofietjes van Gerbrand Bakker. De meeste hoveniers weten weinig van bomen; zijn kennis van (het belang van) bomen schiet duidelijk te kort. Hij heeft gelijk wanneer hij stelt (De Groene Amsterdammer, 22 februari) dat de stad geen ecosysteem is – daarom zou hij moeten weten dat de door hem bejubelde Acer rubrum ‘Red Sunset’, die de gekapte iepen in de Javastraat gaat vervangen, niet geschikt is als straatboom. Deze rode esdoorn verlangt een open bodem, en is dus een fraaie parkboom. De iep daarentegen kan veel beter tegen de barre omstandigheden van een straat.

De oudere bomen van de stad zijn opgegroeid in een periode waarin er ondergronds nog nauwelijks concurrentie voor hun wortels was. Vandaar dat ze deze grootte konden bereiken. Inmiddels is het zeer druk, ondergronds, door riolering, kabels en leidingen. De ruimte voor boomwortels is minimaal geworden. Nieuw aangeplante stadsbomen worden momenteel niet ouder dan 20, 30 jaar. Als ze al de kans hebben groter te worden, zorgt een herprofilering van de straat wel voor het einde; want wij zijn natuurlijk allen enorme bomenliefhebbers, maar de ‘vooruitgang’ mag niet belemmerd worden.

Deze straatontwerpen duiden op tekentafelwerk en gebrek aan creativiteit van de ontwerpers. Mijnheer Gerbrand Bakker heeft een mooi boek geschreven over een treurige familie, maar moet zijn prille hovenierskennis niet op deze amateuristische wijze aan ons doorgeven.

VERONICA VAN AMERONGEN,

bomenspecialist te Amsterdam

De Groene extra

Wij ontvingen De Groene Amsterdammer van deze week en, tot onze grote verrassing, De Groene Amsterdammer extra. Driewerf hoera voor deze geweldige nieuwe krant! Hulde voor de redacties van beide kranten!

Mogen wij vaker De Groene extra?

MEREL BOERS EN JASPER JORRITSMA, Amsterdam