Toon Tellegen (1)

Blijkbaar houdt hoofdredacteur Koen Kleijn niet van dierenverhalen (De Groene Amsterdammer, 7 maart). Hij vindt het genre als geheel problematisch, want dieren kunnen in het echt immers helemaal niet praten! Dat mag natuurlijk, ieder zijn meug. Maar waarom dan Misschien wisten zij alles bespreken? Je neemt een recensie van Kind of Blue door iemand die zegt categorisch niet van jazz te houden toch ook niet serieus?

RENSE CORTE

via e-mail

Toon Tellegen (2)

Goed dat jullie in Dichters&Denkers Toon Tellegen, onze creatiefste Nederlandstalige schrijver eren ter gelegenheid van de hem toegekende Constantijn Huygensprijs. Maar moet dat met azijnpis?

Zwetsen in een of ander bos, zo typeert Koen Kleijn de dierengesprekken uit de verhalen. Wat hij vergeet te vertellen is dat het ‘gezwets’ van dichter Tellegen zowel fijn gestileerd van taal als uiterst wijsgerig van karakter is. Het staat daarmee in een traditie van gekende dierenverhalenschrijvers als dichter Ted Hughes en dichter Armando. Een leestip voor Koen Kleijn: verlies je eens in De verschrompeling van de olifant. Van Toon Tellegen. Een aanrader voor olifanten.

ANNE VEGTER

via e-mail