Eytan Fox

Hartelijk dank voor het interview met Eytan Fox, de regisseur van de film Walk on Water (in De Groene Amsterdammer van 12 augustus). Mede dankzij deze bijdrage ben ik de film gaan zien en ik vind het een van de betere films van dit jaar. De mix van serieuze en geestige scènes en de diverse thema’s (hetero-homo, Arabisch-joods en de omgang van Israël en Duitsland met het nazi- en oorlogsverleden) zijn op een knappe en actuele manier aaneengeregen. Het is voor mij dan ook onbegrijpelijk dat deze film weinig aandacht heeft gehad en in Amsterdam maar drie weken in de bioscoop is geweest. En dat op het moment dat de ontruiming van de Gazastrook in volle gang was. Want Walk on Water is echt een film om met anderen over in gesprek te gaan.

LENSE LIJZEN , Amsterdam

predikant

Geslacht

Het stond er echt in de laatste Groene Amsterdammer (van 23 september). Ik associeerde die titel in eerste instantie met weer die ellende van varkens of kippen. Gaandeweg merkte ik dat het over mij ging, of althans over vrouwen, die dachten dat ze superieur waren. En daarom moest Angela Merkel volgens Neelie Kroes gekozen worden, althans dat dacht Ger Groot. Ik houd niet van CDU, CDA of VVD, maar in de politiek wordt geen enkel middel geschuwd om de partij te laten prevaleren boven het lands belang. Dus gebruikte Neelie ook dat argument.

En Ger Groot was daar boos om. En dan was-ie ook nog boos omdat een vrouw kiezen boven partijpolitieke belangen gaat. Dat kan toch allemaal niet, volgens Groot.

Ger toch, er is geen moderne vrouw of man, ook Neelie niet, die denkt dat vrouwen superieur zijn aan mannen. Wel denken we, althans ik, dat we recht hebben op een evenredige vertegenwoordiging, daar waar de beslissingen genomen worden. Veel vrouwen stemmen daarom al sinds jaar en dag op een vrouw. Ik als, sinds jaar en dag, trouwe Groene-lezeres, heb zelfs op de redactiesamenstelling van De Groene geen enkele invloed.

Kortom, dat stukje van Groot is volstrekt archaïsch en zeer vrouw onvriendelijk.

ANGELINA MAAS, Groningen

Hbo-salarissen

Het verbaast me dat VVD-Tweede Kamerlid Visser niet weet dat rectores in hbo en WO eurotonnen opstrijken. De kamerbrede Tweede Kamer heeft toch al dat fusie gedonder in gang gezet. De kamerbrede Tweede Kamer heeft er toch voor gezorgd dat de bobo’s daarvan profiteren en dat de klappen vallen bij de docenten met kleine baantjes. De kamerbrede Tweede Kamer heeft toch het lerarenbestand gekneveld binnen lerende organisaties met zo’n nep-MR, alles op grond van wetgeving. En dan nu o zo geschrokken over die toch zo hoge salarissen. Het is te gek voor woorden en als u, Visser, een gram schaamte had, zou u ook conclusies trekken. «Het boetekleed ontsiert den man niet», sprak Abraham Kuyper, de man die in zijn vrije tijd de Vrije Universiteit oprichtte. Hou dat die Elbers van InHolland maar eens voor. En ga de volgende keer nu eens niet in die godvergeten bijwagen zitten van PvdA en CDA die het onderwijs verkwanselen onder verwijzing naar hun bleeding heart voor de kansarmen. Sluit pedagogische centra waar alleen theoretici dagwerk hebben aan het ver ketteren van de bestaande onderwijspraktijk. Wees, kortom, een vent.

AREND SCHULP, Amsterdam