Mensenplaag
Heeft Pieter van der Wielen (De Groene Amsterdammer, 24 maart) eigenlijk wel eens pompoentaart gegeten? Of eet hij uit principe net als mijn Veluwse buurman (die trouwens agrariër is) alleen maar gerechten met flink veel kadaver?

S. TUINDER, Ermelo

The Dream of Rome
In zijn recensie is Patrick van IJzendoorn (De Groene Amsterdammer, 17 maart) veel te beleefd over The Dream of Rome van Boris Johnson. Het boek vergelijkt de huidige Europese eenwording met het Romeinse Rijk. Maar men moet niet uit het oog verliezen dat 1) het Romeinse Rijk zich grotendeels buiten Europa bevond, en 2) het merendeel van Europa zich buiten het Romeinse Rijk bevond. Daar komt bij dat de Romeinen niet deden aan democratie, en de EU niet doet aan kruisiging en slavernij. Dit boek is niet serieus te nemen.

DAVID JONES, Amsterdam

Kampliteratuur
In de voorpublicatie van Jacq Vogelaars boek over kampliteratuur (De Groene Amsterdammer, 3 maart) wordt Coen Rood niet genoemd.

Rood zat in 1942 in Westerbork en werd later doorgestuurd naar «het Oosten». Hij legde op verzoek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie zijn herinneringen vast. Een lang fragment over Westerbork is uitgegeven samen met De nacht der Girondijnen van Jacq. Presser. Coen Rood was mijn hospes in mijn studententijd in zijn huis aan de Weesperstraat 20. Dat huis is in 1962 afgebroken. Hij was toen al met vrouw en dochter naar Amerika geëmigreerd. Hij gaf me omstreeks 1959 zijn manuscript ter lezing.

ELS MOOR, Paramaribo