Overwinningsnederlaag

Eén dag na de verkiezingen en de eerste leugen is alweer een feit. Voortdurend is er in de campagne door de heer Balkenende c.s. geroepen dat de uitkering van de langdurig volledig arbeidsongeschikten omhoog zal gaan. Duizenden wao’ers wachten hier al jaren op.

Maar wat blijkt?

Alleen de uitkering in de nieuwe wia gaat een verhoogd percentage uitkeren. Alle volledig arbeidsongeschikten in de wao vissen achter het net. Een minister-president die voortdurend wao heeft geroepen terwijl het slechts de wia betreft, is mijns inziens geen knip voor de neus waard. Vele volledig arbeidsongeschikten in de wao zullen er pas in januari achterkomen dat ze weer eens bij de neus zijn genomen.

Gelukkig Nieuwjaar!

R.M.HEEMSKERK, Houten

Niet op zijn plaats

Dat valt me toch een beetje tegen: in mijn lijfblad, dat vrijwel altijd uitblinkt in nuance, begrip voor een (ook volgens recensent Walter van der Kooi) ongepaste opmerking van Marco Pastors. Volgens de schrijver werd deze opmerking – ‘als je die doek van je oren haalt kan je me misschien beter verstaan’ – veroorzaakt door een van ‘de meiden van halal’: Esmaa. Zij ging immers zwaar in de fout door te bekken: ‘O, dus alle moslims moeten homo worden?’

Van der Kooi heeft echter zélf niet goed opgelet: deze opmerking was een ad-rem-reactie op een voorgaande misplaatste opmerking van Pastors: ‘dat mensen er voor kunnen kiezen homo te worden’. Volgens mij een heel vreemde opmerking waarop met een prikkelende wedervraag werd gereageerd. Het sarcasme in deze vraag werd door Pastors natuurlijk niet herkend en daarop volgde zijn badinerende uitval. Met dank aan ‘uitzending gemist’. Het tweede programma heb ik niet gezien, maar wellicht was dit ook een beetje een sarcastische stelling?

AART DEKKER, Den Haag

Opheffer

Ik lees In Marokko van Kees Beekmans. Ik lees Invalide van H.J.A. Hofland. Ik lees Wij en zij van Opheffer (De Groene Amsterdammer, 27 oktober). Het zijn allesbehalve artikelen waar ook maar enig spoor van positivisme voor de toekomst in te bespeuren valt. Dag in, dag uit bereiken ons verontrustende berichten over de, door de fundamentalistische islam, bedreigde wereld.

Ik word soms moe van die steeds terugkerende columns van Opheffer. Eigenlijk wil ik het niet meer lezen, ik weet het nu wel. Die moeheid mag echter niet leiden tot indutten. Dat gevaar dreigt wanneer je columns zoals hier aangeduid, gaat negeren. Opheffer kan zijn boodschap misschien eens met een ander sausje overgieten, zonder de onderliggende gedachte aan te tasten. Ik onderschrijf zijn bezorgdheid namelijk wel.

Deze week werd ook nog eens het douchegedrag van de moslim-Feyenoorders breed uitgemeten in en door de pers. De zwembroekenaffaire verhoogde de crisis in de Kuip tot ‘Code Red!’

Toch ben ik blij dat er columnisten zijn met een scherpe pen, die mij prikkelen en alert houden. Ze mogen alleen wat mij betreft die pen zo nu en dan in andere inkt dopen.

ELLEN TEN BRUGGENCATE, Rotterdam

Post: groene@groene.nl