Bouwwoede universiteiten

Interessant artikel over de campus-economie (De Groene van 10 december), over hoe universiteiten wel of niet profiteren van samenwerking met het bedrijfsleven op nieuwe campussen. Toch mis ik een aspect: hoe helpt de nabijheid van gespecialiseerde bedrijven onderzoekers wel of niet om hun onderzoek te doen? Natuurwetenschappers hebben voor hun experimenten bij uitstek hoogwaardige en gespecialiseerde instrumenten nodig. Die liggen meestal niet op de plank bij de lokale doe-het-zelf-zaak. Al bij de financieringsaanvraag moeten de onderzoekers aannemelijk maken dat ze instrumenten met voldoende precisie kunnen bouwen, om de onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden.

De expertise voor de bouw van zulke instrumenten ligt vaak op de onderzoeksafdelingen van (oude en jonge) bedrijven. Dan doet het bedrijf onderzoek in opdracht van de universiteit en niet andersom, en wordt aan de wensen van de geldschieters voldaan (de Europese ruimtevaartorganisatie esa wordt wel eens afgekort met ‘European Support for Astrium’). Dit soort samenwerking geldt voor fundamenteel onderzoek net zo goed als voor toegepast onderzoek.

Bijvoorbeeld: cern in Genève doet bij uitstek fundamenteel onderzoek, maar de bouw van zulke reusachtige instrumenten, dat kunnen theoretische fysici niet zelf. Zulke samenwerking is ook kruisbestuiving. Het zou zeer interessant zijn om eens aan een representatieve groep natuurwetenschappers te vragen of dit type samenwerking met de nieuwe campussen en business incubators toegankelijker is geworden.

Gerrit Holl, wetenschappelijk medewerker University of Reading, Verenigd Koninkrijk

Nieuwe abonnementsprijzen

De abonnementstarieven gaan volgend jaar iets (1,1%) omhoog. De nieuwe prijzen:

Jaar: € 185

Halfjaar: € 97

Kwartaal: € 51,50

De prijzen voor studenten en web- en proefabonnementen blijven ongewijzigd.