Met zijn kritiek op de integriteit van de Waarheidscommissie raakte Botha een gevoelige snaar. Hij verwoordde een gevoel dat sterk leeft onder blanke Afrikaners die moeilijk aan het nieuwe Zuid-Afrika kunnen wennen.
De Zuid-Afrikaanse New Age-goeroe Shani Grové kan het allemaal wel begrijpen. ‘De Afrikaners, die tientallen jaren het land geleid hebben, zijn hun macht kwijt en hiermee hun menswaardigheid. Ze ervaren verwarring, schuldgevoelens en heelwat agressie’, schrijft ze in de inleiding van haar bestseller Die kleur van donkerte is lig. Als de Waarheidscommissie vooral voor het zwarte volksdeel een hart onder de riem is, dan is deze ‘gids by post-apartheidsdepressie’ dit voor de blanke Afrikaners.
Omdat een post-apartheidsdepressie ernstiger is dan een gewone depressie, koos Grové voor een zware behandelmethode. Vooral de oefeningen - bij voorkeur in de slaapkamer uit te voeren - zijn belangrijk om ook als Afrikaner de regenboognatie recht in de ogen te kunnen zien. In het hoofdstuk ‘Kyk eerlik en werk dit deur’, adviseert de schrijfster het opgekropte blanke apartheidsleed te visualiseren met handgebaren. ‘Gebruik allebei de handen om de ruimte voor je langzaam schoon te maken (van schouders tot voeten). Pak in verbeelding alles dat slecht en nadelig voor je is in een bundeltje bij elkaar en schiet dit van je af met de vingers van beide handen. Herhaal de oefening drie keer en beëindig het schoonmaakproces door de donkere bundel met ellende in zonlicht te transformeren. As jy wil, kan jy die lig van bo waarneem as die lig van God wat die donkerte blitsig skoonmaak’.
Als de Waarheids- en Verzoeningscommissie eind oktober haar rapport aan Nelson Mandela aanbiedt, zal van blanke zijde ongetwijfeld weer kritiek geuit worden op de vermeende partijdigheid van de commissie. De kopers van het boek van Shani Grové zullen zich echter rustig houden, druk als ze zijn met ‘prakitiese oefeninge vir 'n beter balans in jou lewe in ons Suid-Afrika’.