De hoge gasprijs
Hoe komt het toch dat in de stukjes van Ewald Engelen altijd een wirwar van argumenten staat? Hij stelt bijvoorbeeld in De Groene van 27 januari: ‘Die hoge gasprijs danken we aan mevrouw Von der Leyen.’ Nergens in de column wordt dit ook maar enigszins duidelijk gemaakt en het is ook flagrante onzin. Vooral Poetin heeft daar inmiddels een groter aandeel in. Europa is al jaren veel te afhankelijk van het gas uit Rusland. Er is te weinig voorraad aangelegd en er was een enkele opleving van de wereldeconomie als men dacht dat corona weg zou blijven. Groningen heeft een kleine rol gespeeld.
Engelen leest zich te pletter als linkse pacifist en als oud-Leopard-2-schutter heeft hij een ingewikkelde fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog, zo schrijft hij. Zo heeft hij door die fascinatie talloze boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog. De meeste Nederlanders weten echter heus wel dat het aandeel van de Russen in de Tweede Wereldoorlog enorm is geweest. Net zoals ze ook het Molotov-Ribbentrop-pact kennen, officieel het niet-aanvalsgedrag tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. Zonder dit pact had Adolf Hitler zijn oorlog met Polen (en daarmee de Tweede Wereldoorlog) niet kunnen starten.
Over het zich al aandienende conflict met Rusland schrijft hij aan het slot: ‘Precies zoals de tegenstanders van het Oekraïense Associatieverdrag in 2014 voorspelden.’ ‘Maar ja, Baudet hè, dan stopt het denken.’ Blijkbaar ook bij hem. De opkomst van het referendum over dat verdrag was in Nederland 32,28 procent. De meeste mensen hadden geen idee waar het over ging en stemden gewoon niet of tegen. Inderdaad zijn er veel mensen die denken dat Poetin nooit Oekraïne zou hebben aangevallen als hem duidelijk zou zijn gemaakt dat de Oekraïne nooit bij de navo zou komen. Dat valt echter zeer te betwijfelen. Poetin en ook andere Russen beschouwen Oekraïne met Kiev als hoofdstad als de bakermat van Rusland. Nu wordt Kiev in puin geschoten. Maar de hoge gasprijs, die is niet te danken aan mevrouw Von der Leyen. De hoge gasprijs is vooral te danken aan een opgeblazen, paranoïde, inmiddels gestoorde schurk genaamd Poetin, die volledig gesteund wordt door Baudet.
MARELI BERKVENS-BROEKHUYSEN, Bussum
Intuïtie
Dank voor ‘Tegen het rationalisme’ (De Groene van 24 februari) als volwaardig artikel in een voor mij verrechtst blad. Ik was al lang de weg kwijt tussen links en rechts. Werd rechts (vroeger) niet verweten vooral controle en veiligheid te beogen? Via een omweg in tijd en ruimte geeft dit artikel wat (zelf)inzicht.
Wel jammer dat Nederland ‘Zwarte Piet’ niet meer mag gebruiken, maar ‘complotdenkers’ en ‘antivaxxers’ (discriminerend) tegenover ‘weldenkende mensen’ blijft plaatsen. Want legt dit artikel nu niet net bloot dat ‘mensen die een complot vermoeden’ en ‘mensen die zich niet willen laten vaccineren’ – met hun irrationaliteit en dus nog wél werkende intuïtie – de vinger pijnlijk op de wonde kunnen leggen? Misschien voelen hun lichamen, die minder gemassacreerd zijn door medicatie, vaccins en dure medische ingrepen, beter aan wat er aan de hand is. En misschien zijn de (zogezegd individuele) vrijheden die zij menen te moeten verdedigen net degene die we allemaal aan het verliezen zijn maar merken we het niet omdat we en masse gemanipuleerd zijn. En of er achter belangrijke wendingen in de geschiedenis een complot zit, dat zullen we – zonder goede onderzoeksjournalistiek – nooit te weten komen.
Een gezond – en dus weldenkend – mens is bovendien gebalanceerd, en beweegt zich ergens tussen irrationaliteit en rationaliteit in.
KARIN KEUTGENS, Lier (België)
Terugkijken
Tijdens een zolderopruimactie kwam ik wat kranten en een Groene uit 2014 tegen. In Trouw van 20 mei 2014 las ik dat het armoederisico voor Nederlanders klein is. Met een tabelletje eronder dat Nederland het minste aantal mensen kent dat risico loopt op armoede of sociale uitsluiting.
In De Groene van 8 mei 2014 staat een stuk dat begint met deze alinea: ‘In de Koude Oorlog vreesde Europa de sovjetraketten. Nu is het bang voor een ander Russisch wapen; de gaskraan. Vanuit het niets komt een brandnieuwe leverancier in beeld: Israël.’ Heel actueel natuurlijk. De conclusie was dat Europa vooral uit was op stabiliteit en dat dat in het rijtje potentiële nieuwe energieleveranciers (Cyprus, Turkije, Libanon, Israël, Syrië et cetera) nog niet echt aan de orde was.
Misschien interessant om eens een paar jaar terug te kijken en te zien hoe de geschiedenis zich ontwikkelt. Nu ik dit zo lees denk ik bij mezelf: zo’n grote verrassing moet het niet geweest zijn dat Poetin ineens ten strijde trekt. Het zat er al een tijdje aan te komen. Wellicht zou je je ook kunnen wagen aan wat toekomst-‘voorspellingen’ of mogelijke scenario’s.
HANS VULLERS,
Eindhoven
U kunt uw ingezonden brief van maximaal 400 woorden sturen naar groene@groene.nl