Niks over Prince
Ik ben een Groeneliefhebber, al weer een jaar of tien. Elke week word ik weer blij als ik ’m in de brievenbus vind; en een enkele keer chagrijnig als de bezorging het laat afweten. Alleen de dubbeldikke themanummers zijn me soms te veel van het goede.
Bij elk normaal nummer blader ik vol verwachting van achter naar voor, hapsnap, alvast de krenten uit de pap pikkend. Prince is dood gegaan. Ik begin bij het einde, over Cox Habbema. Mooi stukje, denk ik, ze krijgt de eer die haar toekomt, laat dat maar aan Loek Zonneveld over. Dan zal er vast ook wel uitgebreid aandacht zijn voor Prince, veronderstel ik, al is er op de voorkant verontrustend genoeg geen plaats ingeruimd voor een verwijzing naar zijn overlijden. Wat nu, er staat dus helemaal niks in De Groene over Prince? Hoe is het mogelijk dat je in de week dat Prince en Cox Habbema overlijden wel over die laatste schrijft, terecht, maar niet over Prince. Kunnen jullie dat rechtzetten?
Graag een stuk over zijn muzikale genialiteit en wat zijn muziek voor de generaties betekent heeft die met hem zijn opgegroeid. Ik kan me niet voorstellen dat er niet een Groeneredacteur te vinden is die daar een mooi stuk over kan schrijven. Liefst iemand die zulke mooie stukken schrijft als Loek Zonneveld. En iets paars op de voorkant natuurlijk, al hou ik helemaal niet van die kleur.
Pieter Haringsma, Amsterdam
Van de redactie:
Vanwege het dubbeldikke nummer ‘Generatie apart’ kwam De Groene niet uit in de week na de dood van Prince. Leon Verdonschot schreef wel een in memoriam op groene.nl
Bijeenkomst in Spui25 - Fuck de canon!
Wat moeten scholieren lezen om te blijven lezen? Kluun of Max Havelaar? Zitten de negentiende-eeuwse klassiekers het gepassioneerde lezen in de weg of vormen ze juist een essentieel onderdeel van de literaire opvoeding? Op donderdag 19 mei organiseert De Groene Amsterdammer een avond over de literaire canon en de ideale leeslijst voor middelbare scholen.
Aleid Truijens, Christiaan Weijts, Graa Boomsma en Maarten Doorman gaan onder leiding van Joost de Vries met elkaar in debat en er zijn optredens van Fiep van Bodegom, Kees ’t Hart en Marja Pruis.
De bijeenkomst vindt plaats in Spui25 in Amsterdam, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden via spui25.nl
DE GROENE AMSTERDAMMER ZOEKT KLEUR
Het oudste opinieweekblad van Nederland, onafhankelijk sinds 1877, heeft, in het kader van het Martin van Amerongen-fellowship, plaats voor een:
Junior-redacteur binnenland (voltijds)
Het profiel
Je bent een beginnende journalist van onder de dertig en wil graag uitgroeien tot een allroundjournalist, die zowel reportages, interviews en analyses als commentaren kan schrijven. Je bent eigenzinnig en hebt schrijftalent. Je bent een lezer en hebt een grote maatschappelijke belangstelling. Je hebt affiniteit met De Groene Amsterdammer. Wij vragen nadrukkelijk aan journalisten met een biculturele achtergrond om te reageren.
De baan
Je krijgt een jaar lang een betaalde aanstelling om het vak te leren. Wij bieden, behalve intensieve begeleiding, een stimulerende werkomgeving op onze redactie in hartje Amsterdam, waar nieuwsgierigheid, toewijding en een open uitwisseling van ideeën vooropstaat. Als Martin van Amerongen-fellow krijg je de kans om in nauwe samenwerking met een team van ervaren redacteuren je verder te bekwamen in de geschreven journalistiek.
Interesse?
Voor meer informatie over het fellowship kun je contact opnemen met hoofdredacteur Xandra Schutte op telefoonnummer: 020 524 55 24. Graag ontvangen wij je motivatiebrief, cv en een aantal stukken van jouw hand vóór maandag 30 mei a.s. gericht aan De Groene Amsterdammer, t.a.v. Fiep van Bodegom, Postbus 353, 1000 AJ Amsterdam, of per mail op groene@groene.nl, in beide gevallen onder vermelding van: Martin van Amerongen-fellowship.