Links en rechts

De kinderen van Frans Verhagen mogen dan lachen om het onderscheid tussen links en rechts dat volgens Frans niet meer bestaat, die van mij vinden ‘links lullen, rechts vullen’ nog altijd wel een goeie. Rechts staat voor mensen die vaak al veel hebben, meer willen en niet van plan zijn het met een ander te delen. In het kapitalistische vrijemarktdenken is dat goed voor de BV Nederland. Hierbij wordt dan vergeten dat Nederland niet alleen een bedrijf is, maar een land waarin gewone mensen wonen waarvan er nu steeds meer buiten de boot vallen. Het is daarbij ontzettend knap hoe rechts met allerlei populistische migratiepraatjes grote groepen mensen aan zich weet te binden die eigenlijk van rechts niets te verwachten hebben.

Op links blijft het ondertussen oorverdovend stil. Het weerstand bieden aan het grootkapitaal (weer zo’n ouderwets links begrip) met zijn globalisering mag dan geen doel op zich zijn, weerstand bieden aan het feit dat er niet fatsoenlijk gedeeld wordt, is dat wel.

Dat Frans met zijn lidmaatschap van de pvda het onderscheid tussen links en rechts niet zo ziet zitten, is natuurlijk begrijpelijk. Als er de afgelopen jaren één linkse partij is geweest die behoorlijk naar rechts is afgedreven en door regeringsdeelname verantwoordelijk is geweest voor de uitverkoop van het sociale vangnet zonder dat daar bijvoorbeeld het aanpakken van de banken tegenover stond, is het wel de pvda.

Alle analyses over allerlei kloven in de samenleving ten spijt, begin nu toch eens gewoon met toegeven dat de koek niet eerlijk verdeeld wordt, waardoor de kloof tussen arm en mensen met inkomen uit werk en rijk (lees vermogend) steeds groter wordt. Dat mensen in samenlevingen met de kleinste kloof tussen arm en rijk het gelukkigst zijn, is al lang door onderzoek aangetoond. Toch blijft de politiek maar bezig met het stimuleren van perverse prikkels die alleen maar het omgekeerde bewerkstelligen.

LOTUS STERK, geëmigreerde Amsterdammer in Losser


Vacature redacteur sociale media

De Groene Amsterdammer zoekt een redacteur sociale media. Het gaat om een fulltime functie binnen de Groene-redactie waarbij het zwaartepunt ligt bij de slimme verspreiding van de inhoud van De Groene Amsterdammer en de verbreding van het publiek. Daarbij draait het niet alleen om het vergroten van het bereik van de journalistiek van De Groene, maar ook om het vergroten van de impact van de verschillende activiteiten en verdieping van de relatie met de bestaande Groene-lezer.

De redacteur houdt zich als onderdeel van een team bezig met het schrijven voor en het beheren van sociale media en nieuwsbrieven en de ontwikkeling van digitale strategieën en de digitale vertaling van De Groene, dit in nauwe samenwerking met andere redacteuren, vormgevers en de eind- en beeldredacties. Daarnaast ondersteunt de redacteur de activiteiten van De Groene at large, waarbij gedacht moet worden aan het online uitwerken van samenwerkingsverbanden, het ontwikkelen van nieuwe digitale vertalingen van offline Groene-evenementen, het opzetten en coördineren van campagnes, analyse en optimalisatie van de digitale kanalen, overleg en contact met de marketingafdeling.

De ervaren kandidaat heeft een achtergrond die aansluit bij bovenstaande functieomschrijving, affiniteit met De Groene Amsterdammer en inzicht in de jongste ontwikkelingen op het gebied van digitale en sociale media. Ervaring met de productie van audiovisuele media is een pre.

Deadline: maandag 23 januari 2017. U kunt uw reactie richten aan Xandra Schutte en brief en cv mailen naar groene@groene.nl o.v.v. functie redacteur sociale media.


Nachtconferentie: De mens in opstand

Kunnen wij ons nog verzetten tegen de grote ongrijpbare machten in de wereld? Hoe zouden we dit moeten doen? En waarom? Deze vragen staan vrijdag 27 januari centraal tijdens de Nachtconferentie De mens in opstand, een wijsgerige avond, georganiseerd door De Groene Amsterdammer en de SSBA Salon (de experimentele vleugel van de Stadsschouwburg) over de mogelijkheid, praktijk en waarde van hedendaags verzet. De avond zal bestaan uit lezingen, debatten en artistieke interventies van zowel jonge als gevestigde denkers en kunstenaars. Sprekers zijn onder anderen Thijs Lijster, Rebecca Gomperts, Lieven De Cauter, Benjamin Moen, Eva Rovers en Casper Thomas.

SSBA Salon (Stadsschouwburg Amsterdam). 19.45 uur, € 9,- (studenten € 7,-)

Tickets verkrijgbaar via ssba-salon.nl


Stadsleven: Trump City

Stadsleven, live talkshow en digitaal magazine van Tracy Metz, behandelt elke maand een aspect van het leven in steden en in Amsterdam in het bijzonder. Op dinsdag 24 januari, vier dagen na de inauguratie, is het thema ‘Trump Town’. Welke ruimte hebben Amerikaanse steden om af te wijken van het beleid van Trump?

Sprekers zijn Amerika-kenner Maarten van Rossem, historicus James Kennedy, journalist Arjen van Veelen, Bruce Katz, hoofd van het Metropolitan Program bij Brookings Institution, Eye-conservator Rommy Albers en architect Jurgen van der Ploeg.

De Balie, Amsterdam, € 10,-.

Meer info: stadslevenamsterdam.nl


Ondertussen op groene.nl consumeert Joost de Vries La La Land. Sindsdien moeten collega’s hem erop wijzen dat hij niet kan tapdansen. Maartje Smits schrijft over haar overwinteraars: ‘De bijen slapen niet helemaal maar leven in een bedwelmde toestand terwijl ze voortdurend met hun vleugeltjes bewegen om warmte te creëren’