Barbara Ehrenreich

Barbara Ehrenreich verbaast zich over de (bijna) afwezigheid van menselijke figuren (in De Groene van 19 december) bij rotskunst, aangetroffen in Lascaux in 1940. Dat is echter alleen het geval in de Europese Oude Steentijd.

Bij de rotskunst in zuidelijk Afrika wemelt het van de mensen; geïnterpreteerd als jagers of sjamanen. Door het werk van Wilhelm Bleek, Lucy Lloyd en J.M.Orpen kwam de beeldtaal van de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari tot ons. Mensbeelden zijn er ook in Ehrenreichs eigen land, de Verenigde Staten, in overvloed. Behalve handafdrukken, dieren en geometrische figuren zijn er talloze mensfiguren/sjamanen te vinden. Niet alleen petroglyfen, maar ook reusachtige schilderingen (Horseshoe Canyon, Utah) en zelfs een barende vrouw (Kane Creek Canyon, Utah). Hoe menselijk wil je het hebben?

L.A. OOSTERWIJK, Zutphen

Voyager Golden Record

Ik las met veel plezier in De Groene Amsterdammer van 19 december het verhaal over de Voyager Golden Record. Ik vraag me echter wel af of dit het beeld is dat aliens over ons zouden moeten hebben. Sommige van deze plaatjes begrijp ik als mens al niet, dus vraag ik me af of aliens die dan wel zouden begrijpen.

Wat ik een beetje gek vind, is dat ze al wisten dat de plaat waarschijnlijk pas over miljoenen jaren gezien zou worden, maar toch ziet de informatie er nogal tijdsgebonden uit. De foto’s zijn niet meer van deze tijd. Al die groeten in verschillende talen vind ik dus juist ook zo leuk omdat ze tijdloos zijn. Dat is met de geluiden van de aarde ook zo, maar wie weet er nou hoe een vulkaanuitbarsting klinkt of bubbelende modder? Dat weten mensen al niet, dus hoe moet een alien dat dan herkennen? Ik vond het schokkend om te lezen dat mannen wel bloot mochten, maar vrouwen niet. Dat vind ik seksistisch. Ook vind ik het gek dat ik nu pas deze plaatjes te zien krijg. Ik vind dat wij mensen mogen weten hoe aliens ons te zien krijgen.

HAGAR CORNER (12)

Maffia

Met grote belangstelling las ik het artikel van Anne Branbergen over de maffia in Italië (in De Groene van 19 december). Hierin is sprake van een omzet van 420.000.000.000,00 euro door de verschillende maffiaorganisaties per jaar.

Wordt het niet de allerhoogste tijd dat Brussel zich druk gaat maken om de bovengenoemde malversatie; de hoge staatsschuld in Italië en het begrotingstekort dat evenmin aan de afspraken voldoet?

J.P.F. VAN BOEKEL, Leeuwarden