De mythe van de groene consument

Nog even over het essay van Jaap Tielbeke (De Groene, 25 juni). De kop is in tegenspraak met passages in de tekst. ‘Het overschakelen op een plantaardig dieet zou een van de meest effectieve manieren zijn waarop een individu kan bijdragen aan het afremmen van klimaatverandering.’ Waarom zegt de inleiding dan: ‘Het wordt tijd dat we als burger in actie komen, in plaats van als consument’? Kunnen we niet beter allebei doen?

Tielbeke vraagt zich niet af wat er zou gebeuren met het klimaat als er niet zo onvoorstelbaar weinig mensen hun gedrag ook echt aanpassen, in plaats van het alleen maar te roepen. Tielbeke spreekt van ‘de “een beter milieu begint bij jezelf”-evangelisten’. Tja, dat evangelie heeft tot nu toe weinig succes gehad, maar daar schrijft Tielbeke niet over. In 2018 klikte bijvoorbeeld 0,25 procent, dat is één op de vierhonderd, van alle reizigers bij de KLM op het optionele vakje om wat extra te betalen voor het klimaat. Stel dat het andersom zou zijn, dat 0,25 procent niet op dat vakje klikt, wat voor invloed zou dát op het klimaat hebben?

Tielbeke schrijft ook over het gebrek aan aandacht voor de dertig miljard euro, ongeveer een vijfde van het EU-budget, subsidie voor veehouderijen en producenten van veevoer. Misschien kan Tielbeke daar eens een artikel over publiceren. Welke veehouderijen en veevoerproducenten zijn dat? De melkveehouder die amper modaal overhoudt of de rijke groothandelaar in kalveren waar Zembla een schokkende aflevering aan besteedde? Hebben ze die subsidie eigenlijk wel nodig? Wat is hun invloed op het klimaat? Hoeveel duurder zou ons stukje fout vlees worden zonder die subsidies? En de vegetarische opties, die vind ik best duur. Worden die wel gesubsidieerd?

Werk aan de winkel, Jaap. Als burger, consument en journalist.

JASPER JACOBS

Stereotypen over noord en zuid

Mijn hartelijke dank aan dhr. Joep Leerssen voor zijn indrukwekkende artikel over de noord-zuidstereotypen (De Groene, 9 juli)! Al jaren zoek ik een antwoord op de vraag: heeft elk land zijn noorden en zijn zuiden? Het lijkt zo. En hoe zit dat op het zuidelijk halfrond? Ik heb de vraag al vaak om mij heen gesteld; meestal reageerde men alleen verrast, en een antwoord kreeg ik tot nu toe niet. Ik heb zin om deze zomer-Groene aan veel vrienden cadeau te doen!

Net als Joep Leerssen kom ik uit Limburg. Als student ben ik naar Groningen verhuisd. Mijn ouders hebben alleen lagere school; ik was het eerste meisje uit mijn dorp dat ging studeren, men sprak er schande van dat mijn ouders mij naar het protestantse noorden lieten vertrekken. Ik ben binnen Nederland een aantal malen verhuisd, maar nooit meer naar Zuid-Limburg teruggegaan. Ik spreek nog steeds dialect met mijn familie, die mij maar raar Nederlands vindt praten. Enige vorm van code-switching is mij niet vreemd…

JENNY JANSSEN

Nooit meer weg uit Tilburg

Met veel aandacht, plezier, trots en weemoed het artikel gelezen over Tilburg door Ralf Bodelier (De Groene, 9 juli). Wat zou het mooi zijn geweest als Ralf vermeld had dat Doka Bonga uitgebracht werd door een van de grootste independents van Nederland, Eksakt Music, een platenmaatschappij opgericht door drie vrienden met het geld van een van hen die werkte als vrachtwagenchauffeur. Dit is Tilburg…

Tegenwoordig houdt de persoon in kwestie zich bezig met de oudste bioscoop van Nederland. Film Theater Cinecitta. Inclusief het CIFF, Cinecitta International Film Festival, tweede editie van 22 tot en met 25 oktober… Alles zonder subsidie… Dit is Tilburg.

Kom langs en maak een afspraak in onze prachtige bioscoop (met twee nieuwe ondergrondse zalen), dan kan ik met veel enthousiasme vertellen waarom ik nooit Tilburg de rug heb toegekeerd… Het is veelal lelijk, maar het is er fantastisch wonen.

PAUL VERMEE