Post week 35

Bruin I

Hoe men ook over kunstsubsidies in het algemeen of specifieke toekenningen in het bijzonder moge denken, met de benaming ‘kabinet-Bruin I’ discrediteert Loek Zonneveld zijn hele verhaal (De Groene van 11 augustus). Ik heb het artikel vanaf dat punt dan ook niet verder gelezen.

Robert Israel

Internetmiljardairs

Het essay ‘Op naar Mars!’ van Henry Beunders (De Groene van 18 augustus) is buitengewoon lezenswaardig. Wel heb ik de indruk dat de schrijver het eerder dit jaar bij Fischer Verlag verschenen Die smarte Diktatur: Der Angriff auf unsere Freiheit van de Duitse hoogleraar Harald Welzer goed gelezen heeft.

Chiel Jasperse, Schoonoord

Haat tegen het Westen

Laura Starink is in Moskou geweest en doet daar in De Groene Amsterdammer van 4 augustus verslag van. Door een gelukkig toeval blijken haar gesprekspartners in Moskou precies Starinks beeld van Rusland te kunnen bevestigen. Wat dat betreft had ze zich de trip dus kunnen besparen. Maar dit terzijde.

De eerste zin van Starinks reisverslag maakt al meteen duidelijk wat dat beeld is: in Moskou ‘broeit de haat tegen het Westen’. Voorts is er sprake van ‘antiwesterse talkshows’ (hoewel in iedere Russische talkshow ook westerse zegslieden aan het woord komen), van haat tegen Amerika en in het algemeen van het creëren van een vijandbeeld door het Kremlin.

Obama noemt Rusland een grotere bedreiging dan IS. In de VS wordt Rusland ervan beschuldigd dat het probeert de presidentsverkiezingen te beïnvloeden (tot en met suggesties dat Trump een agent van Poetin zou zijn). Navo-generaals waarschuwen om de haverklap voor de oorlog met Rusland die op het punt van uitbreken staat (door toedoen van Rusland uiteraard). Zelfs in Nederland wordt achter het referendum over Oekraïne de hand van het Kremlin gezocht en gevonden. Maar het is Rusland dat fout bezig is.

Hoe vaak ik er ook mee geconfronteerd word, het went nooit: dit voortdurende en schijnheilige meten met twee maten als het om Rusland gaat.

Alexander Koppenol, Leiden