Vluchtelingen in Polen

In De Groene van 17 september las ik het interessante artikel Lech Walesa neemt vluchtelingen in huis en ik zou hier graag op willen reageren. Taxichauffeurs die in Warschau rondrijden met de nationale vlag aan hun auto: de reden ervan was niet alleen voor toeristen maar ook voor veel inwoners van het land onduidelijk. 11 september, geen belangrijke datum voor de mensen die leven in Polen. Het bleek een protest te zijn, een protest tegen de komst van Syrische vluchtelingen.

Het feit dat Poolse mensen hier tegen zijn vind ik bijzonder. Zelf woon ik in Gelderland, waar redelijk veel Polen werken en soms wonen. Zij mogen dit in ons land, door de open grenzen in Europa. Toen het slecht ging met de economie en er bijna geen werk te vinden was, kwamen ze hierheen als gastarbeiders. Een deel van deze arbeiders is nooit meer weggegaan. Zij zijn (vaak) welkom in ons land, net als moslims. Waarom is het voor de Polen dan zo moeilijk om zelf mensen op te nemen?

De Poolse bevolking, of een deel hiervan, beseft nog niet dat het goed is voor het land om vluchtelingen uit landen als Syrië op te nemen. Zij beschikken over kennis die wij niet hebben, belangrijke kennis die wij als Europa nodig hebben. Ook Polen heeft deze kennis nodig om met andere landen te kunnen concurreren.

Waar de Polen vooral bang voor zijn, zijn de moslims. In het artikel lees ik dat er op een spandoek stond: ‘Vandaag vluchtelingen, morgen terroristen’. Het probleem is dat zij een verkeerd beeld hebben van moslims. Ze zijn bang voor de terroristen van IS, maar de leden van IS zijn niet zoals elke moslim. Zij gebruiken hun geloof als excuus om verkeerde dingen te doen. Moslims verschillen niks van joden of protestanten in Polen. Het zijn mensen, en hoewel ze een andere cultuur hebben, vertelt hun geloof hun niet dat ze bijvoorbeeld aanslagen moeten plegen.

Ik ben blij om te horen dat er ook Poolse inwoners zijn die vluchtelingen wel welkom heten. Ik hoop dat ze in Polen en heel Europa gaan beseffen dat we vluchtelingen moeten helpen, omdat het niet alleen belangrijk is voor hen, maar ook voor ons. En laten we niet vergeten dat we allemaal gewoon mensen zijn en elkaar als mensen moeten behandelen.

Esmee Vrielink (16), Lochem

Schuifgroen

Hier enige troost voor Herman Vuijsje (De Groene van 3 september). In de jaren zestig wilde men Den Bosch naar het zuiden uitbreiden. Door allerlei acties is dit laatste uitbreidingsplan niet doorgegaan en kom nu eens kijken. De polder grenst aan de stadsmuur van de Zuidwal en het hele gebied wordt beheerd door Brabants Landschap. Vanuit de binnenstad sta je binnen vijf minuten tussen de koeien. Alle Groene-lezers zijn hartelijk welkom!

Aad van Zelst, ’s-Hertogenbosch