Covering Climate Now

Jaap Tielbeke dicht mij in De Groene van 19 september op basis van twee citaatjes in een ander medium allerlei opvattingen toe waarin ik me totaal niet herken. Zo zou de Volkskrant de opwarming van de aarde niet als een acuut probleem zien.

Ik moet hem teleurstellen, we zien de opwarming wel als een acuut probleem. Zelf doe ik alles per fiets en per trein en neem ik nog maar hoogst zelden het vliegtuig. Er is geen onderwerp waar we zo vaak over schrijven als klimaatverandering. Wel vind ik – net als Tielbeke zelf overigens – dat we vrijelijk moeten kunnen discussiëren over de beste oplossing. Schrijven we kernenergie niet te snel af? Zijn windmolens op het land wel echt een goede oplossing? Werken biobrandstoffen echt om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen?

Het verbaast me hogelijk dat Tielbeke het niet nodig vond mij even te bellen en me in plaats daarvan op basis van zijn eigen verbeelding allerlei opvattingen in de schoenen schuift. Het doet me twijfelen of De Groene ‘waarheidsvinding’ wel echt zo hoog in het vaandel heeft staan als het met de cover van vorige week wil doen geloven.

PIETER KLOK, hoofdredacteur de Volkskrant

Liefdesverklaring

In het artikel ‘Na Thorbecke’ van Henk te Velde (De Groene, 12 september) wordt een gedicht van Jan Greshoff aangehaald, ‘Liefdesverklaring’. Henk Vonhoff zou zich daardoor hebben laten inspireren. Als dat zo is, heeft Vonhoff het gedicht niet helemaal begrepen. Greshoff woonde tot 1920 in het kunstenaarsdorp Laren, waar hij bevriend was met dichters en schilders. Samen met de dichters J.C. Bloem en P.N. van Eyck heeft hij daar uitgeverij De Zilverdistel opgericht om mooie uitgaven van de door hen bewonderde Franse ‘poètes maudits’ te maken.

Als kunstredacteur van De Telegraaf verdiende hij te weinig om een jong gezin te onderhouden, en daarom nam hij de functie van hoofdredacteur van de Arnhemsche Courant aan. De verhuizing naar die stad was een ware cultuurschok, zeg maar gerust een koude douche. Daarover gaat zijn gedicht ‘Liefdesverklaring’. Greshoff hield juist helemaal niet van al die nette burgerheren met hun saaie banen en hun nette kleren, ‘allemaal lid van de partij’, zoals Vonhoff jaren later tevreden vaststelde. Ik denk niet dat Greshoff zelf ooit lid zou zijn geworden.

M. DE KONING GANS, Laren