Melkveesector
In het zeer lezenswaardige artikel (in De Groene van 6 oktober) over de Nederlandse melkveesector wordt het specifieke van de markt van melk, in het algemeen van basisvoedsel, niet onderkend. Als basisvoedsel heel goedkoop is, kopen mensen het niet of nauwelijks extra, terwijl boeren wel doorgaan met produceren. Als voedsel gigantisch duur is, kopen mensen het toch, terwijl het aanbod maar heel traag reageert met extra productie. De markt werkt hier dus niet op de gewone manier. De kunst is dus het aanbod goed op de vraag te laten aansluiten. De markt van basisvoedsel kan kennelijk niet zonder regulering. Maatregelen als productiebeheersing en het tijdelijk aanleggen van buffervoorraden kunnen al te grote prijsschommelingen en al te grote variaties in het aanbod voorkomen. Met vastere prijzen kunnen onze producenten vooruit, ook als ze klein zijn en niet overmatig hebben moeten lenen. Helaas is het geloof in de vrije markt zo dogmatisch geworden dat ingrijpen in de markt voor velen een gepasseerd station is.
Ook is niet juist dat boeren slechts de vijand van hun buurman zijn. De Dutch Dairymen Board probeert als gezamenlijke producentenorganisatie voor zijn leden een minimumprijs te realiseren. Helaas houdt een rigide interpretatie van de Wet op de Mededinging in Nederland dit tegen. De boer alleen kan niet onderhandelen met grote bedrijven. Nu mogen volgens de Wet op de Mededinging groepen van boeren niet meer dan vijf procent van de markt ‘bedienen’, terwijl de zuivelindustrie pas bij meer dan zestig procent van de markt beschuldigd wordt van monopolievorming. De primaire sector blijft het slachtoffer zolang deze niet wordt toegestaan marktmacht te ontwikkelen.
JAAP SCHOULS, Wageningen
Gids-avond rond componist Simeon ten Holt
De Gids presenteert op vrijdag 28 oktober het tweede Gids Cahier, met een nog niet eerder gepubliceerde tekst van Nederlands meest geliefde maar ook betwiste componist Simeon ten Holt (1923-2012), een essay van Arjen Mulder en herinneringen aan de componist van de dichter H.C. ten Berge.
Het boekje wordt exclusief gemaakt voor bezoekers van de presentatie en zal niet in de handel worden gebracht. Op de presentatie brengt Gerard Bouwhuis een Soloduiveldans van Simeon ten Holt ten gehore, vertolkt H.C. ten Berge vrolijke poëzie uit zijn nieuwe bundel Splendor en is er een discussie van de componisten Guus Janssen en Anthony Fiumara over Ten Holts meest bekende werk, Canto Ostinato.
De bijeenkomst vindt plaats in Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur, toegang € 20,- (inclusief boek). Reserveren via de-gids.nl/gidscahier
De Groene-dag op het Idfa
Op zondag 20 november is er tijdens het Idfa-festival een speciale dag voor Groene-lezers waarop vijf door de redactie geselecteerde documentaires worden vertoond die op dit festival in première gaan. Groene-redacteuren verzorgen op deze dag inleidingen bij bijvoorbeeld IS Deserters Speak Out, over spijtoptanten van de terreurbeweging, en bij The Last Laugh, een lichtvoetige film over humor na de holocaust, en bij China’s Van Goghs, een kleurrijke documentaire over Chinese kopieerders.
Plaats: Amsterdam, Pathé De Munt, kosten € 48,-.
Opgeven via [groene.nl/idfa2016](groene.nl/idfa2016)