De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Post week 42

Mario Vargas Llosa

In het artikel ‘Mario Vargas LLosa is de held van de Spaanse nationalisten’ (in De Groene van 12 oktober) wordt de Peruaanse schrijver ten onrechte in een geur van nationalistisch, franquistisch heimwee gezet. Al wie hem gelezen heeft, weet dat hij tot op het bot een liberale, kosmopolitische democraat is.

De demonstratie waarop hij sprak, was trouwens ook minder eenduidig dan het stuk vermeldt. Degenen die bijvoorbeeld riepen ‘Puigdemont al prision!’ werden onmiddellijk de mond gesnoerd door de organisatoren, onder anderen door Josep Borell, op het podium naast Vargas Llosa. Ten slotte: de woordvoerder van de Partido Popular verwees (ongelukkig, dat wèl) naar de arrestatie van Lluís Companys door de republikeinse regering in oktober 1934, niet naar de fusillering door Franco in 1940.

HERMAN VOS, Mol (België)

Facebook

Terecht neemt John Lanchester de welhaast onaantastbare machtspositie van Facebook op de korrel (in De Groene van 28 september). Het is een keihard advertentiebedrijf dat zich voordoet als weldoener van de mensheid met praatjes over verbinding en andere onzin. Ter aanvulling het volgende. Het verbaast dat zelfs scherpe critici de grondslag van de heerschappij van monopolisten als Google en Facebook meestal niet aan de orde stellen. En die grondslag is de gelegenheid die de overheid deze monopolisten biedt om zich publieke data toe te eigenen als ging het om privé-bezit. Toch is het allesbehalve vanzelfsprekend dat de aanbieder van een internetprogramma de door de gebruikers gegenereerde gegevens confisqueert en aanwendt ten eigen bate. Data zijn een productiemiddel geworden dat cruciaal is voor de verkoop van advertenties. Google, Facebook en anderen krijgen nu dit kostbare middel voor niets ter beschikking. Hoelang laten wij als consumenten en als burgers dit toe?

Overigens geldt iets soortgelijks voor programma’s als die van Microsoft (Windows) en Google. Het betreft in feite openbare diensten die nu zodanig ontwikkeld worden dat ze vooral de miljardenbelangen van de aandeelhouders dienen.

DAAN BROUWER, Amsterdam