Ongevaccineerden

Met afschuw heb ik het artikel ‘Gijzelen antivaxxers de zorg?’ gelezen. Ten eerste strooit de auteur hierin meerdere keren met de termen ‘antivaxxers’ en ‘vaccinweigeraars’. Terwijl van weigeraars geen sprake kan zijn omdat vaccineren (vooralsnog) niet direct verplicht is gesteld. Daarbij is ‘antivaxxer’ ook een verkeerde benaming. Een groot deel van de ongevaccineerden is in beginsel niet tegen vaccinatie, maar kiest ervoor om dit specifieke vaccin niet te nemen. Het is nog erger dat ze stelt dat ongevaccineerden de gezondheidszorg en de samenleving gijzelen. Ze beroept zich hierbij op de valse feiten en het frame van het demissionaire kabinet.

Een wat kritischer onderzoek laat duidelijk zien dat het RIVM aanhoudend met cijfers speelt en iemand met een logisch verstand zal moeten toegeven dat de coronamaatregelen niet meer te rijmen zijn. Grondrechten worden keer op keer opzij geschoven. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de onzekerheden over de veiligheid van de coronavaccins.

Wat er momenteel gaande is heeft niets meer te maken met onze volksgezondheid. Hannah Arendt ontleedde het in de vorige eeuw al messcherp. De beweging naar een totalitaire samenleving is als een glijdende schaal. En door herhaling van propaganda wordt de massa verleid door fictie en de samenleving uiteengereten. Opiniemakers en experts met een ander geluid worden verketterd of genegeerd. Hopelijk is er nog een rechter in Nederland die de absurditeit wel een halt durft toe te roepen. Ondertussen moeten jullie je op de redactie flink achter de oren krabben.

Ik heb De Groene vooral altijd gelezen omdat het elk overheidsbeleid kritisch aan de tand voelt en onrechtvaardigheden aankaart. Daarom is het pijnlijk om te lezen dat De Groene zich nu achter het beleid en de morele corruptie van de overheid schaart.

ERIK KORSMAN

Huurrecht

‘Huurrecht is politiek recht, dat wordt heel sterk door maatschappelijke krachten bepaald’, aldus voormalig kantonrechter en huurrechtspecialist Frank van der Hoek (De Groene, 28 oktober). Griezelig. Is dit niet klein Polen in Nederland?

HENK KRAAIJENBRINK, Borne

Corona-aanpak

Hulde voor het onderzoek van Nieuwsuur en Jop de Vrieze in De Groene van 4 november over de corona-aanpak. Het maakt duidelijk dat premier Rutte fatale fouten heeft gemaakt met grote gevolgen. En wie daarbij stil wil staan krijgt van de premier het woord ‘onfatsoenlijk’ naar het hoofd geslingerd. Het onderzoek legt ook de funeste invloed van Jaap van Dissel bloot. Iemand die met een dergelijke starheid en vooral gebrek aan zelfkritiek een crisis als deze te lijf gaat, is niet alleen een slechte wetenschapper. Zo iemand kun je met goede argumenten misdadig noemen.

DAVID DE JONGH, Zeist

De waterschappen

In het eerste artikel over de waterschappen staat volgens mij een onjuistheid. De heer Bikker haalt jeugdherinneringen op uit de tijd van de Watersnoodramp in 1953 en spreekt dan over Meerkerk, in het westen van de Alblasserwaard en over het verderop gelegen historische Zuid-Hollandse dorpje Kinderdijk. Nu ligt Meerkerk niet in het Westen maar juist in het Oosten van de Alblasserwaard en ligt Kinderdijk zo’n 36 kilometer (met de auto) van Meerkerk vandaan, juist in het westen van de Alblasserwaard.

KEES STOLK, Ridderkerk