Tata Steel

Als al jarenlang belasting betalend burger zou ik het naar aanleiding van het stuk over het Europese Emissions Trading System (De Groene, 19 november) erg op prijs stellen als u in het vervolg spreekt over TATA STEELT in plaats van Tata Steel.

JAN ALTHOF

Democratische rechtsorde

Met veel instemming heb ik het artikel van Herman Tjeenk Willink gelezen in De Groene van 12 november. Maar het heeft me ook een groot probleem bezorgd. Hij bespreekt wat er in de afgelopen veertig jaar is gebeurd om de democratische rechtsorde uit te kleden. De coronacrisis laat dat volgens hem nog weer duidelijk zien. Voor een oplossing is een paradigmawisseling nodig en daarvoor hebben we die democratische rechtsorde juist bitter hard nodig. Dat moet ons tot vragen brengen over het verval van die rechtsorde dat dus al veertig jaar gaande is – dat is precies zoals ik het zelf al jaren voel – en dat door alle belangrijke politieke partijen wordt ondersteund. Het ziet er niet naar uit, zegt hij, dat ze zichzelf die vragen stellen. Ergo: ze gaan gewoon door. Mijn probleem, waarop ik graag Tjeenk Willinks antwoord zou weten, is niet eens op welke partij ik zou moeten stemmen: het is op dit kernpunt immers allemaal één pot nat.

Kijkend naar de komende verkiezingen is mijn probleem of ik nog wel moet stemmen. Het voelt als mijn eer te na om dat te doen, want als ik ga stemmen betekent dat mijn instemming geven aan de verdere uitkleding van de democratische orde. In allerlei discussies wordt me deze vraag hoogst kwalijk genomen. Door de gedachte alleen al lijk ik verdacht te worden. Hopelijk weet hij me een beetje gerust te stellen.

FRANS FRIJNS