Grieks geklungel
Dank voor het uitstekende artikel (in De Groene van 30 november) over de rol van de trojka in Griekenland. Interessant is natuurlijk ook hoe het zo ver kon komen tijdens de opstart van de euro. Griekenland had nooit de euro moeten en mogen krijgen. En toch is het gebeurd. Geklungel dus. Allereerst in Athene. Waar men niet begreep dat de euro de hele Griekse levensstijl op z’n kop zou zetten. En ook niet dat dus eerst de vraag beantwoord moest worden of men dat wel wilde én kon.
Maar er was ook geklungel in Brussel. Waar men Max Weber niet kende en waar Griekse publicaties over de ‘politiek- fiscale cyclus’ met begrotingstekorten van zelfs 27 procent niet bekend waren. Met zulke politici doen we ons dit soort van rampen dus zelf aan. In Griekenland en Europa.
Dat verandert alleen maar als ons dat duidelijk wordt.
HANS VAN DER SCHAAF
Belastingontwijking
Hoe komt het toch dat als er over belastingoptimalisatie en -ontwijking wordt geschreven, bijvoorbeeld in het stuk van Victor Broers in De Groene van 9 november, het grote bedrijfsleven het verwijt krijgt dat het gebrek aan ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ toont? Ik vind dat een wat vaag begrip.
Waarom geen concrete zaken aangegeven, zoals bijvoorbeeld het onderwijs? De grote bedrijven hebben veel beroepsopgeleiden en academici nodig en die krijgen ze gratis geleverd, met nul komma nop opleidingskosten. En wie heeft die opleidingen van vele jaren dan wel betaald? De ‘gewone’ man/vrouw via hun loonbelasting, btw et cetera.
Ook de fiscalist die voor de ‘belastingoptimalisatie’ moet zorgen heeft eerst een graad gehaald en daarna de kneepjes van het vak geleerd bij de Belastingdienst. Het is niet meer dan redelijk dat de grootbedrijven meebetalen aan de opleidingskosten van hun personeel.
En wat te denken over een goed functionerende overheid, weinig corruptie, een betrouwbare politie, internationale verbindingen, veiligheid en alle andere elementen die voor een prima vestigingsklimaat zorgen – ook hieraan moet het bedrijfsleven meebetalen. Dat moeten we hen aantonen.
De ceo van Starbucks werd gevraagd: waarom ontwijkt u de belastingen in uw land en sluist u de winst door naar de belastingparadijzen? Antwoord: Omdat het kan.
BERT VAN DIJK, Schiedam