Slavernij

Slavernij komt nog veel voor. Zie hiervoor ook de column van Rutger van der Hoeven in De Groene van 23 november. Nu Sint en de pieten het land weer hebben verlaten is het moment gekomen dat alle Nederlanders de handen ineenslaan om te proberen een eind te maken aan deze Crime against Humanity, deze Misdaad tegen de Mensheid. Nederland moet het initiatief nemen tot oprichting van een instituut dat mondiaal alle informatie en adviezen over slavernij coördineert, om de bestrijding beter te kunnen aanpakken. Dit S.I.C. (Slavery Information Centre) zou filialen kunnen hebben in een paar werelddelen. Bijvoorbeeld in Paramaribo, Kaapstad of Johannesburg en Djakarta (Azië). Als de drie P’s de handen ineenslaan kan dit lukken – de Publicisten, de Professoren en de Parlementariërs.

CHARLES BOISSEVAIN, Leidschendam

Whiteface

Dank voor het artikel van Stephan Sanders over ‘blackface’ (in De Groene van 1 december). Naar mijn mening is een analyse van onze ‘whiteface’ net zo op z’n plaats. Want Sinterklaas heeft z’n oorsprong in Turkije. En zoals we weten was het aantal Nederlandse witten daar toen zeer beperkt. ‘Sinterklaas’ is verder een Griekse naam – Αγιος Νικολαος: heilige heerser van het volk (!) – en heeft z’n oorsprong in de Grieks-orthodoxe kerk. En de bisschoppen daar zijn in het zwart gekleed.

De huidige Sinterklaas lijkt meer op onze katholieke bisschoppen en worden mogelijk om deze reden geschminkt. Komt hier deze ‘whiteface’ vandaan? Of is hij gewoon voor de kinderpret geschminkt?

HANS VAN DER SCHAAF