Gezellig samen falen
De reden voor het falen van grote ict-projecten (De Groene van 12 februari) bij de overheid is geen mysterie. De overheid, door zijn eigen cultuur/structuur en uitwassen daarvan, zoals haar aanbestedingsprocedures, houdt een bepaalde aanpak van projecten in stand – een aanpak die al jaren bekendstaat als een geldverslindende garantie van falen. En hier spelen sommige ict-bedrijven gretig op in.
Deze aanpak wordt gekenmerkt door infrequent large-batch big bang delivery. Verdere (neven-)kenmerken zijn lange feedbackcycli – wat per definitie mindere kwaliteit feedback betekent – en lange wachtrijen, hoge wachttijden en vele handovers. Maar het begint met het lanceren van projecten op basis van een loze belofte gemaakt uit een informatie- en kennisarme positie, met andere woorden: een exercitie in wensdenken.
Verdere controle op dezelfde aanpak zal averechts werken. Projecten zullen nog meer gaan kosten en nog langer duren. Net zoals bij de banken, is het zo dat beroep doen op het morele geweten van de ict-industrie geen effect gaat bezorgen zolang het systeem het ongewenste gedrag blijft belonen.
Innige samenwerking is nodig om succesvol ict-projecten te draaien. Zonder systemische hervorming echter zal verregaande collaboratie meer incestueus blijven dan dat het productief zal worden.
CIARAN O NEILL, Amsterdam
Merkel Hollande
Meesterlijke cartoon in De Groene van 12 februari. Maar laten we wel wezen: het is niet Hollande die het stuur in handen heeft maar Angela Merkel. Hollande mag er voor de (geo)politieke verhoudingen bij zijn, maar het is Duitsland die de leiding heeft.
SJAAK VAN SCHIE, Oud Drimmelen
Waar is de mens?
Het geloof bestaat niet, er bestaan slechts gelovigen. Islam, christendom en jodendom bestaan slechts als verzamelnaam voor uiteenlopende geloven en gelovigen. Of als begrip in de geschiedenis, aldus Binnert de Beaufort (in De Groene van 5 februari). Geert Wilders die beweert dat de islam intrinsiek slecht is, maakt een categoriefout: van een verzamelnaam of begrip kan niet zinvol geprediceerd worden dat ze slecht (of goed) is. Gelovigen, jihadisten van nu, Ira-terroristen van toen, begaan ‘het kwaad’, niet hun geloof.
Stel, een gelovige begaat in naam van zijn of haar geloof een terreurdaad. De menselijke neiging bestaat om niet alleen de daad en dader te veroordelen, maar tevens het geloof (of ideologie) in naam waarvan de dader de terreurdaad begaat. Dat is begrijpelijk. Mensen zijn, zoals De Beaufort terecht opmerkt, zingevingszoekers en zoeken dus ook naar ‘de zin’ achter een geweldsdelict. Een terreurdaad zonder motiverend geloof of ideeëngoed is geen terreurdaad, maar ‘slechts’ een misdrijf, en geweld zonder enig motief wordt wel ‘zinloos’ geweld genoemd.
Als rationele dieren met een onlesbare dorst naar zingeving, la condition humaine, hebben we een keuze: of we lopen logisch in de pas, houden onze zingevingsinstincten enigszins in toom en veroordelen logische blunders en ‘category mistakes’ à la Wilders, die aan verzamelnamen en begrippen als ‘islam’ morele predikaten toekent; of we laten de logica enigszins op z’n beloop, geven toe aan onze zingevingsinstincten, en breiden het morele universum – daar waar nodig – uit naar een domein waar het in beginsel niet thuishoort.
GEORGIOS KONSTANTIS
Ondertussen op groene.nl
Elke week twee nieuwe columns in de rubriek Thema Variaties. Afgelopen week schreef Rob van Erkelens over de vierkante tennisser Stanislas Wawrinka en de ronde schaatser Pavel Koelizjnikov. ‘Wat een snelheid. En wat een verzengende schoonheid. De schoonheid wint.’ Niña Weijers zag in Wallonië een heel vroege, heel knullige, heel ontroerende tekening van Van Gogh. Lees alle columns via
groene.nl/tag/thema-variaties
Our Freedom of Speech after Charlie Hebdo
Met: Frank Furedi, Merijn Oudenampsen en Markha Valenta
In de eerste dagen na de aanslag op Charlie Hebdo zochten journalisten overal ter wereld naar antwoorden op vragen over provocatie, de vrijheid van meningsuiting en het woord versus het zwaard. Op deze avond presenteert Uitgeverij Leesmagazijn een bundel essays waarin de achtergronden en mogelijke gevolgen van de aanslag vanuit verschillende kanten worden belicht.
Een van de essays in de bundel draagt de titel Charlie Hebdo: Is Islam to Blame? Hierin schrijft Frank Furedi over de problemen die ontstaan als men een open en objectieve discussie wil voeren over de verantwoordelijkheid die de islam voor dit soort aanslagen zou dragen. Twee meningen, die elkaar spiegelen, zijn erg aanwezig in dit debat. De eerste ziet de islam als een religie die inherent gewelddadig is en haar volgers tot het bedrijven van barbaars geweld tegen haar vijanden aanzet. De tweede ziet de daders van dit soort aanslagen niet zozeer als moslims, maar als extremisten die ook een andere achtergrond zouden kunnen hebben. Volgens Furedi wordt het aangaan van een echt debat over deze kwestie onmogelijk als je zegt dat het probleem simpelweg het een of het ander is.
Een programma over de vrijheid van meningsuiting, het recht om te beledigen en de rol van de religie. De essaybundel kan door Groene-abonnees worden besteld voor 7,50 euro bij Uitgeverij Leesmagazijn, Ruysdaelstraat 28/1, 1071 XD Amsterdam en is op de avond zelf te koop voor 10,- euro (boekhandelsprijs 12,50).
25 februari, 20.00 uur, De Balie, debalie.nl
U kunt uw ingezonden brief van maximaal 400 woorden sturen naar groene@groene.nl