Recent was hij te zien in een Klokhuis-aflevering, gewijd aan het beroep sportverslaggever. Hij ‘deed’ Feyenoord-Español en leerde kijkertjes de kneepjes van zijn mooie vak. Goede voorbereiding is alles: Evert koopt voor een wedstrijd alle kranten, belt met ‘voetbalalmanak’ John Frederikstad voor de statistieken en met de NOS-correspondent te Madrid voor de laatste nieuwtjes uit het vijandelijke kamp. Dat is dus de verklaring voor de immense hoeveelheid irrelevante gegevens die hij over z'n gehoor uitstort - bij voorkeur tijdens snelle uitvallen. Proef derhalve even mee van zijn tweede vuistregel: ‘Je moet niet te veel praten; je moet niet praten over schoonmoeders van spelers, daar zit niemand op te wachten.’ Gotspe! Bob Spaak of Jansma moeten ooit gezegd hebben: ‘Evert, geen schoonmoeders.’ En Evert heeft louter de letter gevat en begrepen dat dus schoonvaders, voorgaande clubs, trainers, contracten, schandalen wél mochten. Van alle voetbalverslaggevers is er niemand die zo nadrukkelijk kijker en wedstrijd tracht te dienen en daarmee zo pontificaal tussen kijker en wedstrijd gaat staan. (Uiteraard telt de domste supporter-met-microfoon, Harry Vermeegen, niet mee.)
Er is veel meer, helaas. Evert is het geïncarneerde cliché. Voor bikkelhard, Oranjezonnetje, fluwelen traptechniek, Rode Duivels, splijtende pass, gezegend met talent, ijzeren conditie, gouden ploeg, loopvermogen moet men bij Evert wezen. Waar anderen incidenteel zoiets laten vallen rijgt Evert ze elke wedstrijd moeiteloos aaneen. Verwant daaraan is zijn herderiaanse wereldbeeld waarin alle volkeren een volstrekt uniek en eigen karakter hebben en spelers niet zozeer individuen alswel dragers van collectieve eigenschappen en karaktertrekken zijn. Dus hebben Roemenen ‘een enorme hekel aan…’, zijn Argentijnen ‘erg gesteld op…’ en kunnen Denen slecht tegen warmte. Racisme zou ik het niet willen noemen - eerder culturalisme: de mens niet zozeer als maker alswel product en gevangene van zijn cultuur. Tegelijk is het etnocentrisch: Everts wereldbeeld is dat van de provinciale middenstander met Opel Kadett die gewoon gek genoeg vindt en precies weet wat een Hollandse jongen wel of niet doet. Hinderlijk vooral wanneer het z'n blik op de wedstrijd vertroebelt. Hij is zo in zijn nopjes met de Zuid-Afrikaanse doelman (die uit Friesland komt) dat hij van ‘knappe redding’ spreekt wanneer de bal de man recht in de armen wordt geschoten. En hij mist wat hij móet zien: een Zuid-Afrikaanse spits speelt op collega Benni McCarthy (natuurlijk ‘uit de sloppen van Kaapstad gehaald’) om dan diens vrije kans alsnog om zeep te helpen door zelf te schieten. Zelfs de vertraagde herhaling is niet aan Evert besteed. ‘De klok staat op 43 minuten in het Stade Municipal, dat staat op een eilandje in het hart van de Garonne, waar ook met het hart gespeeld is.’ Want Evert is ook dichtertje. Ergens. En bovenal pedant en oliedom.

  • De oranje regenjas. Harry Vermeegen steekt zijn hoofd waar Guus Hiddink het volgens Edgar Davids stak: in de kont van de voetballers. Heerlijk vinden die dat. Veronica, vrijdag, 21.30 uur.
  • Samenvatting van het ournaal. Nieuwslezer leest voor, gezeten in het WK-gruweldecor, naast kenner van Jamaicaans voetbal en sufferdje Van Peperstraten. Met de blik van de dominee die in het bordeel beland is. Nederland 2, rond 18.15 uur.