Londen – Overspannen zal Jeremy Corbyn niet snel raken. Vroeg opstaan bijvoorbeeld, om meteen aan het werk te gaan, past niet bij de zen-achtige levenshouding van de Britse socialist. Voor zijn medewerkers lijkt hetzelfde te gelden. Dat was zichtbaar bij de campagne voor het Brexit-referendum toen de corbynista’s klaagden over de gewoonte van het remain-team om reeds om negen uur in de ochtend te vergaderen. Op de avond van het referendum was Corbyn gewoon op tijd naar bed gegaan en de volgende ochtend was hij amper wakker te krijgen, ondanks de chaos op de financiële markten. Eenmaal wakker zei hij op onverstoorbare wijze dat artikel-50 uitgeroepen moest worden.
Ook bij de verkiezingscampagne van 2017 vielen Corbyn en de zijnen op door hun geringe werklust. Een Labour-activist merkte op dat zijn linkse partijgenoten een deeltijdcampagne voerden, met desalniettemin een knap resultaat.
Voor de hardworking Tories is deze arbeidsethiek munitie. Het dubbelzinnige ‘Labour isn’t working’ is al sinds jaar en dag een slogan om de sociaal-democraten mee aan te vallen. Dit is een verwijzing naar de jaren zeventig, toen energietekorten, ontstaan door stakende mijnwerkers, hadden geleid tot een driedaagse werkweek. Willen we terug – is een retorische vraag in het hedendaagse debat – naar die ellendige jaren zeventig?
Maar waren die jaren wel zo ellendig? Nooit was de Britse maatschappij gelijker dan in de seventies. Er werden huizen gebouwd, Pink Floyd maakte zijn mooiste albums en het hebben van een council house was nog iets om trots op te zijn. Tijdens een recent politiek debat van Intelligence Squared vertelde een van Corbyns discipelen, het Kamerlid Chris Williamson, dat hij als jonge metselaar een eigen huis kon kopen, iets waar nu zelfs tweeverdieners uit de middenklasse moeite mee hebben, helemaal in Londen.
Voor Corbyns Labour is die jaren zeventig-bangmakerij geen probleem. Integendeel. De partij zou bezig zijn met plannen voor een vierdaagse werkweek, waarbij werknemers voor vijf dagen betaald krijgen. Het geld daarvoor zal vrijkomen door bezuinigingen die werkgevers gaan maken dankzij kunstmatige intelligentie. Dit plan klinkt radicaler dan het is. Al in de jaren dertig voorspelde John Maynard Keynes dat de werkweken vroeger of later korter zullen worden, waardoor mensen zich kunnen bezighouden met ‘de kunst van het leven’. Wat Corbyn zelf betreft: vier dagen Downing Street en dan vrijdag naar zijn volkstuintje.