Sennett deelt zijn opvattingen over design met ons op zondagmiddag 26 juni, om 16.00 uur. De locatie van deze zevende editie is het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

In zijn boek The Craftsman uit 2008 onderzoekt Sennett het maken van dingen en stelt hij vast dat de ambachtelijke traditie een nog altijd levensvatbare benadering van gereedschappen, materialen en werk biedt. Ook enkele andere boeken van zijn hand zijn relevant voor het denken over design en voorwerpen, zoals: Flesh and Stone. The Body and the City in Western Civilization, The Conscience of the Eye. The Design and Social Life of Cities (over de manier waarop de behoefte aan onderdak en de angst voor het vreemde vorm gegeven hebben aan architectuur, technologie en kunst) en The Fall of Public Man.

Sennett werd in 2010 bekroond met de Spinozalens vanwege zijn 'vermogen om hedendaagse thema’s zoals de individualisering, het gebrek aan oriëntatie en de machteloosheid van de moderne mens te vertalen in toegankelijke, richtinggevende boeken.’ Zijn boeken overbruggen de kloof tussen wetenschappelijk denken en feitelijke toepasbaarheid’, aldus de jury.

Richard Sennett doceert aan de New York University en de London School of Economics. Meer informatie vindt u op zijn website.

Premsela (Nederlands Instituut voor Design en Mode) nodigt elk jaar een spreker uit om zijn of haar visie te geven op actuele ontwikkelingen in de designwereld. Op die manier wil Premsela een bijzondere, waardevolle bijdrage leveren aan het discours. Voorgaande sprekers waren: Michael Rock, Werner Sewing, Ann Meskens, Józeph Mrozek, Henk Oosterling en Nancy Etcoff.

Praktische informatie

Datum: 26 juni 2011
Tijdstip lezing : 16.00 uur
(Koffie/thee vanaf 15.00 uur, na afloop borrel)
Locatie: Muziekgebouw aan ‘t IJ, Piet Heinkade 1, Amsterdam
Prijs: €15,00 (7,50 studenten)
Kaartverkoop: via Ticketservice.nl

(Persbericht)