Diepgravend onderzoek doen naar maatschappelijke misstanden kost veel tijd en geld, toch zien veel media het juist in deze tijd als een belangrijke taak. Overal wordt gezocht naar nieuwe businessmodellen om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken. Het meest succesvolle voorbeeld daarvan is het Amerikaanse ProPublica, dat grote onderzoeksprojecten uitvoert met verschillende mediapartners.

Onderzoeksjournalist Marcel Metze en weekblad De Groene Amsterdammer presenteren op 7 april een Nederlandse tegenhanger van ProPublica: De Onderzoeksredactie. Dit nonprofit-platform is een vervolg op de Masterclass Onderzoeksjournalistiek die sinds 2011 twee keer per jaar wordt georganiseerd. De deelnemers aan de masterclasses werkten maandenlang aan verschillende dossiers, zoals overheidssteun aan het betaald voetbal, de onzichtbare macht van het adviesbureau McKinsey, de toenemende bedreiging van de privacy op de werkvloer, de fossiele Nederlandse energiepolitiek en de misstanden bij woningcorporaties. Het zesde dossier, over de macht en onmacht van de zorgverzekeraars, verschijnt in april.

Marcel Metze en Xandra Schutte (hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer) vertellen over de totstandkoming van De Onderzoeksredactie, over de missie van het platform en over de samenwerkingsverbanden.

Vervolgens presenteren de leden van de Onderzoeksredactie enkele van de dossiers. Bram Logger en Parcival Weijnen vertellen over hun onderzoek naar de miljardenuitgaven van lagere overheden na de privatisering van de nutsbedrijven. Ton de Jong van het Brabants Dagblad vertelt over de samenwerking met De Onderzoeksredactie, De Groene Amsterdammer en Omroep Brabant.

De Energiegroep vertelt over de publicatie ‘Land van gas en kolen’, dat genomineerd werd voor de aanmoedigingsprijs van de VVOJ, en over de samenwerking met De Correspondent, waar zij als groep correspondent Energie & Klimaat zijn.

De deelnemers aan de huidige masterclass presenteren hun onderzoek naar de miljardenuitgaven in de zorg, dat binnenkort in De Groene komt.

In het tweede deel van de avond praat Marcel Metze met Joop Bouma (onderzoeksjournalist bij Trouw), William de Bruijn (onderzoeksjournalist bij VPRO Tegenlicht), Pieter Klok (plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant) en Margo Smit (directeur VVOJ) over onderzoeksjournalistiek in moeilijke tijden. Het zal gaan over onderzoeksjournalistiek voor de publieke zaak, over de nonprofit-organisatie als nieuw businessmodel en over regionale, nationale en internationale samenwerking als kans voor de onderzoeksjournalistiek.

De avond begint om 20:00. Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan via de website van Pakhuis de Zwijger.