Het Westen heeft lang gedacht dat China een democratie zou worden, dat het Chinese economische model inferieur was aan het westerse en dat de Chinese samenleving langzaam zou verwestersen. Het heeft anders uitgepakt. Van een democratisering van China is geen sprake, de economische wereldcrisis is niet veroorzaakt door China maar door het Westen, en China wordt niet westerser maar juist steeds Chineser. Verwacht geen westerse appels van de Chinese perenboom.

In Verbijsterend China zet Jan van der Putten helder uiteen dat China een wereldmacht van een ander soort wordt. Centraal staan China’s eigen waarden en tradities en de wil van de communistische partij om aan de macht te blijven. Dat kan alleen als de economie uitbundig blijft groeien. Daarvoor heeft China de rest van de wereld nodig. Europa zal net als Amerika economisch verstrengeld raken met China, andere landen zullen zelfs Chinese vazalstaten worden. China zal desnoods gewapenderhand zijn economische belangen verdedigen, maar het zal zijn politieke systeem niet aan anderen opleggen.

Na jarenlang correspondent te zijn geweest voor o.a. Latijns Amerika, Het Middellandse Zeegebied en China en Mongolië opende Jan van der Putten in 2003 ‘Eyes on China’ (consultancy in China en informatieverstrekking over China in Nederland).

Bij de presentatie op 12 mei in selexyz donner zal er een debat gevoerd worden met als thema ‘China als wereldmacht’, georganiseerd door uitgeverij Nieuw Amsterdam in samenwerking met Vereniging Nederland-China.

Datum: donderdag 12 mei 2011
Tijd: 16:30 - 18:00
Kosten: vrije toegang
Adres: Lijnbaan 150
3012 ER Rotterdam

(Persbericht)