ccm-leider John Magufuli wordt de ‘bulldozer’ genoemd, omdat hij als minister corrupte ambtenaren aanpakte en de kwaliteit van wegen verbeterde. Ook als president doet hij meteen zijn bijnaam eer aan door het ongebreidelde aantal buitenlandse reizen door overheidspersoneel aan banden te leggen. Hij brengt verrassingsbezoeken aan ministeries en jaagt trage ambtenaren de stuipen op het lijf. Bij een bezoek aan een ziekenhuis treft hij zieke mensen op de vloeren aan, medische apparatuur blijkt al maanden kapot. Hij ontslaat de directeur op staande voet. In zijn maidenspeech voor het parlement belooft hij plechtig naast de aanpak van corruptie flink meer te investeren in onderwijs en werk.

Dat lijkt allemaal hoopvol, maar aan Magufuli’s partij kleeft de jarenlange zelfverrijking door politici en ambtenaren. Juist zij maken deel uit van het systeem dat hij wil hervormen. Ook op economisch gebied is de nieuwe president er nog niet. De meeste wegen in het land zijn slecht begaanbaar. Er is in veel gebieden al maanden nauwelijks stroom en veel bedrijven zijn daardoor inmiddels failliet.

Opmerkelijk is dat Tanzania voor de eerste keer een vrouwelijke vice-president heeft. ‘Hopelijk is zij een goed rolmodel voor meiden in het land’, reageert Dorocella Vermue, oprichter van de Tanzaniaans-Nederlandse Foundation Dart. Ze helpt kansarme meisjes met opvang, opleiding en werk. Dat doet ze in Mwanza, de tweede stad van het land. ‘Vrouwen zijn in Tanzania nog altijd minder waard dan mannen. Meiden moeten daarom voor zichzelf leren zorgen’, zegt Dorocella.

In Mara, ten noorden van Mwanza, worden jonge meisjes nog steeds besneden, ook al is het volgens de Tanzaniaanse wet verboden, weet de hulpverleenster. ‘Ze krijgen te horen dat ze anders hun familie te schande maken en dat ze nooit zullen trouwen.’ Behalve dat de mutilatie gevaarlijk is, bevestigt het de ongelijkheid tussen man en vrouw. Dorocella hoopt dat de president ook op dit punt zijn doortastendheid laat gelden en dat de wet eindelijk beter wordt gehandhaafd. ‘Maar met wetten alleen verander je de cultuur niet’, benadrukt ze, ‘we moeten blijven investeren in voorlichting en bewustmaking, omdat de beschadiging van het lichaam én de geest van jonge meisjes anders gewoon doorgaat. Het gaat dan alleen ondergronds.’