Monrovia – Ebola, Ellen Johnson Sirleaf, Charles Taylor, George Weah. Dat zijn de trefwoorden waarmee het West-Afrikaanse Liberia het mee moet doen. De ebola-epidemie is inmiddels bezworen. President Ellen Johnson Sirleaf is na twaalf jaar aan vervanging toe. Warlord en ex-president Charles Taylor zit zijn vijftigjarige straf in een Engelse gevangenis uit. En oud-voetballer George Weah, nu senator, doet opnieuw een gooi naar het presidentschap. Bij de eerste ronde, die op 10 oktober werd gehouden, behaalde hij met zijn Coalition for Democratic Change (cdc) 38,4 procent.

Weah’s grootste concurrent is de huidige vice-president Joseph Boakai van de regerende Unity Party (UP). Hij staat op 28,8 procent. Het tweetal wordt op grote afstand gevolgd door achttien afgewezen presidentskandidaten, van wie er drie de kingmakers voor de tweede ronde op 7 november kunnen worden. Veteraan Charles Brumskine, voor de derde keer verslagen, scoorde 10 procent. Verrassende nieuwkomer en voormalig Coca-Cola-topman Alexander Cummings behaalde ruim 7 procent. En de beruchte warlord Prince Johnson, senator en born-again Christian, volgt met 7 procent.

Brumskine viel in de gebruikelijke rol van de slechte verliezer door te verkondigen dat sprake was van grootschalige fraude. Cummings heeft zich tijdens zijn, zeer inhoudelijke, campagne zo hard gemaakt voor ‘change’ dat hij moeilijk vice-president Boakai kan steunen. Dat zal Prince Johnson waarschijnlijk wel doen. Tijdens haar bewind heeft Johnson Sirleaf nooit enige moeite gedaan deze van vele burgeroorlogsmisdaden verdachte warlord voor een gerecht te krijgen. In ruil voor zijn kiezers verwacht hij van Boakai dezelfde lankmoedige houding.

Opvallend is dat Johnson Sirleaf de man die twaalf jaar in haar schaduw stond niet steunt. Voor de verkiezingen merkte zij op dat het tijd is voor een generatiewisseling. Daarmee serveerde zij (78 jaar) in ieder geval Boakai (72 jaar) en Brumskine (66 jaar) af.

De strijd is nog niet beslist. Weah lijkt de beste papieren te hebben, maar zijn angst voor de microfoon en zijn onzichtbaarheid als senator worden volop tegen hem ingezet. Bij de twee presidentsdebatten was hij afwezig. Het commentaar in FrontPageAfrica, de gezaghebbendste krant van Liberia, roept hem op nu wel ‘op het podium te verschijnen en uit te leggen hoe hij denkt als president van Liberia de litanie van problemen op te lossen waar twaalf jaar UP-beleid geen antwoord op kon vinden’.