© Sebastiaan de Groot

Schrijf een speech over het thema Mijn Vrijheid, Jouw Vrijheid. Op vrijdag 16 september dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Voor informatie, bekijk de Prinsjesfestival-website

De opdracht

Het is 24 augustus 2022, de 31ste Oekraïense Onafhankelijkheidsdag. Op deze beladen dag komen tientallen Oekraïners bij elkaar op het dorpsplein van het (fictieve) Nederlandse dorp Veendrecht. Zij zijn het afgelopen jaar liefdevol opgevangen door de plaatselijke gemeenschap. De burgemeester spreekt hen en andere inwoners van Veendrecht toe. Wat leert deze tijd ons over de waarde van vrijheid? Schrijf de speech voor de burgemeester.

Deelname

Wil je meedoen? Stuur dan je toespraak van 500 tot maximaal 750 woorden uiterlijk 21 augustus 2022 naar prinsjesrede@prinsjesfestival.nl.

De deskundige jury zal de toespraken beoordelen op de volgende criteria:
– Past de speech bij het thema?
– Past de speech bij de gelegenheid en het publiek?
– Is de boodschap boeiend en overtuigend?
– Is het een spreektekst?
– Heeft de speech een goede stijl en structuur?

Op vrijdag 16 september 2022 dragen bekende acteurs van het Nationale Theater de drie beste speeches voor in Den Haag. De winnende speech wordt beloond met een geldprijs van €1000, de twee andere genomineerde speeches elk met €250.