Begin bij de groente. Denk aan de koude van Tietsin, waar je de moleculen die samen als lucht optreden achterna moet lopen om nog een beetje een warme tong te krijgen. Daar groeit de Chinesekool, waar de Koreanen hun lever en nieren klievende kimchee van maken en de meest hooghartige bewoner (wiens schaduw ik wel eens heb mogen ruiken) van het Ruijin-paleis in Sjanghai alleen het hart, niet groter dan de dubbel zes uit het dominospel, van lust.
Maar waarom vooruit gelopen? Pak de oliefles en leg een laagje in de pan. Snij uien (drie) in zo dun mogelijke ringen en smelt ze in die zelfde olie. Verbrijzel twee tenen knoflook en snij een stuk verse gemberwortel, ter grootte van het hart van een Chinese kool, in fijne, luciferachtige snippers, pak een halve rode peper, maak deze schoon en voeg alles bij de uien. Gedenk Irma S. Rombauer op nieuw en verstop er twee dun ge schaafde fragmenten citroenschil tussen. Voor de vorm ook nog wat zout. Roer en bak, bak en roer. Als alles zacht en zijig is, twee kopjes hete jasmijnthee erbij en tweehon derdvijftig gram lamsvlees in stuk jes. De rest gaat vanzelf. Dikke deksel op de pan en laag vuur en zoveel mogelijk spelletjes domino.
Kook aardappelen (heden maak ik steevast gebruik van het type Simon Tahamata, maar dat kan ik verkeerd verstaan hebben), stamp ze tot een fraaie puree, voeg een scheut (waarom niet) olijfolie toe en snij een stuk Chinese kool on geveer zo groot als u zich uw eigen hart voorstelt tot aanvaardbare snippers en roer dat rauw door de puree, en vergeet niet als alle mo menten daar zijn daarop het lams vlees in vloeibaar uienjaponnetje te vleien.
Wees vervolgens uw eigen proefkonijn, dat wij volgende week zelf in de dubbele Nelson mogen nemen.