Be(com)ing Dutch is een tweejarig project dat binnen en buiten het Van Abbemuseum in Eindhoven is ontwikkeld. In 2006 kende de Mondriaan Stichting de Stimuleringsprijs voor Culturele Diversiteit aan het museum toe. Eind januari 2007 is het project gelanceerd met The Gatherings, een weekend met debatten, presentaties en kunstprojecten. Eind 2007 vond in het museum de tweede fase van het project plaats: de Eindhoven Caucus. Gedurende een periode van vier weken werd gediscussieerd en werden lezingen gegeven door denkers en kunstenaars van over de hele wereld. Een en ander leidde bijvoorbeeld tot de totstandkoming van een eigen ‘woordenboek’, waarin termen als ‘nationaliteit’ en ‘geloof’ opnieuw werden gedefinieerd.
Op de tentoonstelling Be(com)ing Dutch tonen 35 nationale en internationale kunstenaars bestaand en nieuw werk in het museum en in de stad. In het museum bestaat de tentoonstelling uit drie onderdelen: verleden, heden en toekomst. De tentoonstelling is samengesteld door Charles Esche (directeur) en Annie Fletcher (curator). Het project heeft partnerschappen met o.m. BAK (Utrecht), Witte de With (Rotterdam), New Museum of Contemporary Art (New York), Goldsmiths College (Londen), Kosmose (Eindhoven) en Stichting Interart (Arnhem).
OFFICIËLE OPENING
zaterdag 24 mei, 15.15 uur: The Question Paintings March
Een vrolijke, carnavaleske optocht van de Thaise kunstenaar Surasi Kusolwong. De optocht begint bij het museum.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS
Petra Bauer, Abdellatif Benfaidoul, Michael Blum, Libia Castro, Phil Collins, Carla Cruz, Gerrit Dekker, Erwin van Doorn, Ronen Eidelman, Ed van der Elsken, Hadassah Emmerich, Alexandra Ferreira, Daan van Golden, Rana Hamadeh, Nicoline van Harskamp, Alicia Herrero, Hans van Houwelingen, Johan van der Keuken, Annette Krauss, Agung Kurniawan, Surasi Kusolwong, Toos Nijssen, Ahmet Ögüt, Ólafur Ólafsson, Wendelien van Oldenborgh, Bik Van der Pol, Ilya Rabinovich, Mario Rizzi, Mounira Al Solh, Fiona Tan, Oguz Tatari, Alite Thijsen, Lidwien van de Ven, Stephen Willats, Bettina Wind, Tintin Wulia.
Onder de titel KUNST BUITEN DE MUREN
vinden diverse performances plaats:

4 JULI – 11 JULI Pamphlets by the State of Translocality
Carla Cruz, Alexandra Ferreira, Rana
Hamadeh, Alicia Herrero, Oguz Tatari,
Bettina Wind
Op verschillende locaties
TOT 28 JULI free fotolab
Phil Collins
Alle inwoners van Eindhoven worden uitgenodigd hun oude negatieven gratis te laten ontwikkelen bij City Foto, Stratumsedijk 3, tegenover het museum. Collins wil zo verborgen beelden van Eindhoven, de inwoners en hun persoonlijke leven laten zien

30 AUGUSTUS Read the masks,
Tradition is not given
Petra Bauer & Annette Krauss
Performance in het centrum van Eindhoven

5 SEPTEMBER – 14 SEPTEMBER
Means of survival
Ronen Eidelman
Portretverhalen in de stad

TOT 14 SEPTEMBER
Halte voor de menigte
Erwin van Doorn
Bushalte Van Abbemuseum, Anne Frankplantsoen, Echternachlaan (Woensel)

14 SEPTEMBER Close Encounters
Bik Van der Pol
Locatie: Evoluon, Eindhoven

DE TENTOONSTELLING
LOOPT T/M 14 SEPTEMBER
www.vanabbemuseum.nl
www.becomingdutch.com