Tussen broers – The Soho Chronicles

William Kentridge in gesprek met zijn broer Matthew, met als uitgangspunt Matthew Kentridge’s boek The Soho Chronicles (2015). De broers laten een selectie zien uit de serie Drawings for Projection (William Kentridge, 1989-2011). Hoe zouden de twee hoofdpersonages – de kapitalistische mijnmagnaat Soho Eckstein en de melancholieke kunstenaar Felix Teitelbaum – door de Kentridges ontvangen worden als ze onaangekondigd op de stoep zouden staan?
vrijdag 1 mei 19.30

Shadow Boxing

Kentridge keert in zijn oeuvre regelmatig terug naar de traditie van het schimmenspel, of ombres chinoises zoals het eind negentiende eeuw werd genoemd in de artistieke kringen van Montmartre. Daar lag ook de bakermat van de animatiefilm. Media-archeoloog Edwin Carels bevraagt de stilistische strategieën achter Kentridge’s anachronistische beeldtaal en vult de avond aan met enige schaduwrijke animatiefilms.zondag 10 mei 16.30

Rondom Lulu

Gesprek tussen William Kentridge en Pierre Audi over de tijd en culturele omgeving waarin Alban Berg zijn opera Lulu schreef. Met fragmenten uit Weimar-films uit de collectie van EYE, waaronder Berlin: Die Sinfonie der Grossstadt (1927) en Der blaue Engel (1930).
donderdag 28 mei 19.15

Gestrande utopie

Kentridge’s installatie I Am Not Me, the Horse Is Not Mine is als een dans op de puinhopen van de gestrande utopie. Rusland-kenner Raymond van den Boogaard gaat aan de hand van films uit de collectie van EYE in op de opkomst en neergang van de idealen van kunstenaarskameraden uit de Sovjet-Unie.
dinsdag 9 juni 19.15

Lulu-marathon

EYE vertoont de twee grote Lulu-films achter elkaar, begeleid door live muziek: Erdgeist (Leopold Jessner, 1923) en Die Büchse der Pandora (G.W. Pabst, 1928). Met inleiding door filmhistoricus Frank Kessler en een champagnepauze tussen de twee cinemaconcerten.
zaterdag 13 juni 19.15

Het scherm als geheugen – Zuid-Afrika en apartheid

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en rechter Albie Sachs gaat in op de geschiedenis van zijn land aan de hand van de documentaire Soft Vengeance: Albie Sachs and the New South Africa (Abby Ginzberg, 2014). Voorafgegaan door Johannesburg, 2nd Greatest City after Paris (Kentridge, 1989). In samenwerking met het Prins Claus Fonds.
donderdag 25 juni 19.15

In de benen – Een parade van flitslezingen

De parade is een vorm die Kentridge graag gebruikt, zo ook in zijn nieuwste werk More Sweetly Play the Dance. Op de wanden van EYE’s filmzaal trekken filmbeelden van stoeten mensen voorbij, terwijl het publiek naar korte lezingen luistert over Oudgriekse processies, groteske parades en wandelende filosofen.
zaterdag 29 augustus 20.00


Toegangsprijs tentoonstelling € 9,00Reductie tentoonstelling: € 7,50Museumkaart of I Amsterdam City Card: gratisFilms: € 10,00, Reductie films: € 8,50Combitickets tentoonstelling en film: € 15,00
Openingstijden expositieDagelijks van 11.00 tot 19.00Op vrijdag geopend tot 21.00
EYE-bar-restaurant is dagelijks geopendvan 10.00 - 01.00 (vrij, za 10.00 - 02.00)


Data en gegevens onder voorbehoud. Zie voor de meest actuele informatie: eyefilm.nl/kentridge