Prijsvraag: Het volkslied van Antarctica
Hoe klinkt het volkslied van Antarctica? Welke hymne trilt er door de keeltjes van de toekomstige Antarctische schoolkinderen? Is het lied trots en vol dankbaarheid? Viert het een glorieuze toekomst? Wordt het authentiek Antarctisch of een samenraapsel van de nationale liederen van ieder volk dat er komt te wonen?
Prijsvraag: Schrijf het eerste couplet van het volkslied van Antarctische continent na de kolonisering. Stuur ons jouw couplet voor 17 februari. De lengte bepaal je zelf. De beste inzending wordt beloond met drie maanden De Groene Amsterdammer, digitaal en op papier. De winnaar wordt bekendgemaakt op 19 februari, tijdens ‘Een avond op Antarctica’ in het Trippenhuis in Amsterdam.
Laat je inspireren door het Europese Volkslied, of juist niet. Het oudste volkslied ter wereld keek al over de grens: het Wilhelmus noemt niet Nederland maar wel twee andere landen. Maar wat brengt wetenschapspioniers, ondernemers, klimaatvluchtelingen en de gewone burger samen?
Stuur ons je couplet op redactie@project-antarctica.nl
Wat is Project Antarctica?
Het is een collectief literair science fiction-project van De Groene Amsterdammer. Dit betekent dat alle verhalen zich in hetzelfde universum afspelen, maar wel opzichzelfstaand te lezen zijn. Wat leren we over onszelf, ook over onze ‘slechte zelf’ wanneer er een heel nieuw stuk bewoonbaar land in zee komt te liggen? Wat staat ons nog te wachten? Romanschrijvers, wetenschappers en journalisten hebben zich in korte verhalen over deze vragen gebogen.
Wanneer spelen de verhalen zich af?
Vanaf 2119 tot uiterlijk 2419.
Waar gaat Project Antarctica over?
Er wordt gereflecteerd op drie thema’s: klimaatverandering, kolonisatie en geschiedenis. Klimaatverandering is de grote oorzaak van de nieuwe bewoonbaarheid van Antarctica. Hoe verandert klimaatverandering onze wereld radicaal, terwijl onze omgang met deze verandering in hoge mate ‘hetzelfde’ blijft? Welke nieuwe ritmes, gewoonten en noodzaken ontstaan er in het leven op de Poolkolonie, en hoe blijven eeuwige vormen van onrechtvaardigheid blijven bestaan?
Wie waren de eerste bewoners van Antarctica?
Over de eerste bewoners van Antarctica weten we steeds meer. Zo is er steeds meer bekend over de Somoaanse migratie, en de Inuït-verstekelingen uit Canada. Dankzij Linda van der Pol ligt er nu ook een Scytische prinses uit Rusland onder het Zuidpoolijs. En God weet wat dr. Aurora Capuci aantrof toen ze vijf maanden in de witte wildernis verdween.
Waarom bestaat Project Antarctica uit fragmenten?
Sanne Bloemink geeft een hint in haar multi-sensory-welkomstervaring voor DNA SS-archief, u leert over bitrot in de donkere digitale eeuw en over bitrot in Antarctica’s eigen informatiedrager, de algablet.
Vraagt u zich af hoe het technisch mogelijk wordt om de Zuidpool te koloniseren?
Begin uw dag dan in de cockpit van het parabolisch daglicht, waar Mohammed Brinker de dageraad van Antarctica aanzet en samen met Louise Fresco mijmert over de hoog technologische oase Humboldt City. Bent u meer een bioloog? Verdiep u dan met Willy van Strien in het poepprobleem op Antarctica en de mogelijke introductie van de mestkever of in de eerste emancipatie van virussen en algoritmes, middels het Rio Grande-Verdrag van Aafke Romeijn.