De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Protestzoenen in Marokko

Rabat – Het is onder Marokkaanse jongeren al twee weken het gesprek van de dag: de Facebook-zoen. Zoenen in het openbaar mag niet in Marokko. Het gebeurt wel, bezweren jongeren, en in bijvoorbeeld een stad als Rabat zullen mensen er niet zo moeilijk over doen, zeggen ze. Maar het mag niet.

Dat blijkt: in de noordelijke stad Nador werden onlangs drie tieners opgepakt omdat twee van hen innig zoenend op Facebook stonden. De foto kwam in een lokale krant, een stichting diende een klacht in en de drie werden opgepakt wegens het schenden van de openbare zeden. Het zoenende stel en de jeugdige fotograaf gingen kort achter slot en grendel. De drie werden vrijgelaten, maar de zaak tegen hen gaat op 22 november verder.

De zoenzaak leidde tot felle discussies tussen voor- en tegenstanders. En wie denkt dat alle jongeren op de hand van de opgepakte leeftijdsgenoten zijn, komt bedrogen uit; ook zij worden het niet eens over de kwestie. Op Facebook slingeren ze verwensingen over en weer, en een openlijke kiss-in in Rabat werd ruw verstoord door een – al dan niet betaalde – groep (jonge) mannen.

In de discussie gaat het niet alleen om de zoen, maar ook over de invloed van de overheid op de persoonlijke levenssfeer. Affectie is iets tussen twee mensen, te tonen waar en wanneer ze dat willen, zeggen de voorstanders. En dat mag niet afhangen van de plek in een land: ‘De opgepakte jongeren komen uit Nador. Daar is het wat conservatiever dan in Rabat’, zegt een jongen op straat. Maar een meisje dat naar de kiss-in ging kijken, snapt wel dat de jongeren zijn opgepakt. Het mag niet van de islam. Maar, nuanceert ze meteen: de mensen die de kiss-in hebben georganiseerd, hebben ook gelijk. Want waarom zijn juist deze drie opgepakt? ‘Er wordt zoveel gezoend in het openbaar en die foto’s staan ook op Facebook’, zegt ze. ‘Dit komt de overheid goed uit. Zolang mensen zich hier druk om maken, denken ze niet na over de politieke situatie en de kosten van levensonderhoud.’