Ahmet Ögüt vanaf 21 augustus in Stedelijk Museum bureau amsterdam

Punch this painting

Het Turkse paviljoen op de laatste Biënnale van Venetië werd gevuld door één werk van Ahmet Ögüt, Exploded City. In een kleine ruimte, meer een bouwkeet, had hij een alleraardigste miniatuurstad gebouwd, een verzameling maquettes van nogal gewoon uitziende gebouwen, een hotel, een moskee, een boerderijtje, een benzinepomp, wat kantoorpanden, met daartussen leuke speelgoedautootjes en zelfs een Londense dubbeldekkerbus.

Medium ahmetgtpuchthispainting

Een anoniem Madurodam, de droom van elke negenjarige. De begeleidende tekst legde uit dat elk van die gebouwen de afgelopen jaren bij aanslagen of bombardementen was verwoest, ook de auto’s en de bus. Dat boerderijtje, bijvoorbeeld, moest lijken op een boerderij in Afghanistan waar in augustus 2008 ongeveer negentig mensen om het leven kwamen toen niet een vergadering van insurgents maar een begrafenisstoet werd gebombardeerd. Bij vergissing. Een rivaliserende stam had de Navo-troepen kennelijk met opzet van valse informatie voorzien.

In het aanraken van dit soort bizarre werkelijkheden is Ögüt een meester. Hij is geboren in Diyarbakir in 1981 en studeerde in Turkije; van 2007 tot 2008 was hij artist in residence bij de Rijksacademie te Amsterdam, waar hij nog altijd woont. Zijn eindpresentatie in de Rijksacademie herinner ik me goed. Een presentatie was het niet: de studio lag domweg mudvol plannen, schetsen, ideeën voor van alles en nog wat, animaties, video’s, sculpturen, performances. Daaronder nogal wat gevonden foto’s van gezagsdragers in rare situaties, losse plaatjes van straten en pleinen, auto’s, fietsen. SMBA toont een selectie van Ögüts werk uit de laatste jaren, een pars pro toto, want SMBA is maar klein en Ögüt zeer actief - hij exposeerde de laatste jaren al overal en is dit jaar behalve in Amsterdam te zien in München, Sydney, Leipzig en Eindhoven. Op het moment van schrijven is die tentoonstelling nog niet te zien, maar omdat performance een groot deel van zijn werk uitmaakt, lijkt het goed op tijd te wijzen op de opening. Daar zal een typisch ögütiaanse handeling worden verricht: de veilingmeester van Christie’s Amsterdam zal een zelfportret van de kunstenaar veilen op voorwaarde dat de koper toestaat dat het eerst bij SMBA tentoongesteld wordt en dat het tijdens die expositie beschadigd mag worden door de bezoekers, zoals zal worden uitgelegd in het begeleidende Punch This Painting Leaflet. Daar gaat het om, dus: een vrolijke uitdaging aan het alledaagse, een speelse introductie van het ongewone in het gewone. Daaronder is voelbaar hoe belangrijk geestige burgerlijke ongehoorzaamheid kan zijn, zeker in de context van autoritair Turkije.

In een van zijn beste werken, Mutual Issues, Inventive Acts (2008), toont Ögüt in een serie tekeningen en foto’s de curieuze en inventieve manieren waarop mensen in grote steden omgaan met de lastige werkelijkheid. Een man bindt twee krukjes aan zijn voeten om een ondergelopen straat over te steken. Twee vrouwen delen een lange wintersjaal. Een man vervoert een enorme zak op een brommer. Een man fietst met een dienblad vol kopjes thee. Het zijn scènes die direct ontleend zijn aan de werkelijkheid, en toch onmiddellijk doen denken aan de bewuste manipulaties van Buster Keaton of Jacques Tati. De wereld is absurd, maar we slaan ons er manmoedig doorheen, met een glimlach.

Ahmet Ögüt, Informal Incidents, 22 augustus tot 3 oktober. Opening & veiling: zaterdag 21 augustus 17.00-19.00 uur, Stedelijk Museum Bureau, Amsterdam. www.smba.nl

Veiling! 21 augustus 18.00
12/08/2010

Omschrijving: Ahmet Ögüt
Punch This Painting
Gesigneerd ‘Ahmet Ögüt’
Olieverf op doek, ingelijst
90 x 60 cm
Uitgevoerd in 2010

Veilingmeester:
Benthe Tupker, Christie’s Amsterdam

Annotatie:
Het werk wordt alleen verkocht onder de
volgende voorwaarden:

  1. De nieuwe eigenaar stemt toe het schilderij in bruikleen te geven aan het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam waar het tentoongesteld zal wordentijdens de tentoonstelling ‘Informal Incidents’ van 21 augustus tot 3 oktober 2010.

  2. Ten tijde van de tentoonstelling mag het schilderij door iedereen die daar zin in heeft beschadigd worden. SMBA is geenszins verantwoordelijk of financieel aansprakelijk voor mogelijke toegebrachte schade.

Richtprijs:

€ 4000-12000

Preview

Alleen op afspraak, graag contact opnemen

met: mail@smba.nl

Verkoopinformatie:

21 augustus 2010 om 18.00u
Stedelijk Museum Bureau Amsterdam
Rozenstraat 59
1016 NN Amsterdam

Als u per telefoon wil bieden, kunt u tot een dag voor de veiling contact opnemen

met: mail@smba.nl