Kort geleden behaalde Green Day, dat midden jaren negentig als punktrio hun bekendheid verwierf, met U2 in Nederland de top van de hitlijsten. De tieners van Panic! At the Disco zijn populair met hun van punk afgeleide pop, en met zijn optreden op Lowlands heroverde Iggy Pop vele Nederlandse harten. De Amsterdamse band Malle Pietje And The Bimbos blijft verder weg van de hitlijsten, maar dicht bij de oerversie van de punk zoals die dertig jaar terug via de klanken van Iggy & The Stooges, de Ramones en de New York Dolls Europa veroverde en de Sex Pistols en The Clash inspireerde. Zoals het standaardboek over New Yorkse punk, Please Kill Me, stelt: de boodschap van die bands is altijd dezelfde. Kom uit het oefenhok en ga spelen, wacht niet tot je beter bent want je hoeft niet beter te worden, duik meteen het diepe in.

Dat is precies wat Malle Pietje And The Bimbos doen. Virtuoos zijn ze niet, ze maken gebruik van het feit dat het technische kunst en vliegwerk bij punk nog steeds compleet onbelangrijk is. Spelplezier, energie en enig sociaal engagement zijn belangrijker. Het Nederlandse trio bestaat uit twee blonde dames en een drummer die dan wel de Malle Pietje zal zijn. De jongen, die Bram heet, zorgt ervoor dat het tempo er flink in blijft en het lijkt erop dat hij iets beter de weg weet op zijn instrument dan de twee ‘Bimbos’. In hun culthit Tienerhoer is het grammaticaal kromme zinnetje ‘Toen ik was een tienerhoer’ melodisch bijna identiek aan ‘Sheena was a punkrocker’ en de titel Are You Punk Or Are You Drunk lijkt weer veel op Too Drunk to Fuck, maar het is nog niet gezegd dat Malle Pietje And The Bimbos ook echt zijn beïnvloed door respectievelijk de Ramones of de Dead Kennedys. Jonge mensen met kennis van slechts enkele akkoorden en een behoefte aan een flink volume en tempo, dat is in de basis al decennialang gewoon punk. Malle Pietje And The Bimbos voegen daar nog wat metal-invloeden aan toe en variëren in hun teksten tussen steenkolen-Engels en Nederlands.

Het halve uurtje vertier dat ze met hun dertien nummers op dit debuutalbum bieden is meer dan genoeg om een goede indruk achter te laten. Nummers als Tienerhoer, Keihard beuken en Maarten-Bart behoren tot het beste wat de Bimbos te bieden hebben. Je hoeft niet twintig jaar te oefenen voor je een plaat kunt uitbrengen of een concert kunt geven. Met de juiste instelling en veel plezier is een goed begin snel gemaakt.

Malle Pietje And The Bimbos, Are You Punk Or Are You Drunk (Angst/Rush Hour). Concerten: 13 januari Noorderslag, Groningen; 17 januari Desmet, Amsterdam; 25 januari, Dordrecht; 3 februari De Rambler, Eindhoven