De titel is even voorspelbaar als onvermijdelijk: Born to Run. De romantiek rond zijn oeuvre, live-reputatie en arbeidsethos is inmiddels bijna mythisch groot; spannend welke kanttekening hij daar zelf bij plaatst.

Tool gold in de jaren negentig als de technisch meest perfecte en visueel en muzikaal spannendste harde band ter wereld. Erg productief waren ze al nooit, maar de tien jaar sinds het laatste album 10,000 Days zijn zelfs voor Tool-begrippen extreem. Maar de band zit al enige tijd in de studio, dus er verschijnt binnenkort eindelijk nieuw werk. Wat eigenlijk nóg meer benieuwt is de autobiografie van zanger Maynard James Keenan, die uitkomt op 8 november, de dag van de Amerikaanse verkiezingen. Goede titel alvast: A Perfect Union of Contrary Things. Hopelijk concentreert Maynard zich op zijn muzikale en persoonlijke leven, en niet op het onderwerp dat hem al tien jaar van een Tool-album lijkt af te houden: wijn maken.

Een week later verschijnt een autobiografie die zo mogelijk nog meer belooft en de beste rock-autobiografie-titel in jaren heeft, Tranny: Confessions of Punk Rock’s Most Infamous Anarchist Sellout, van Against Me!-zangeres Laura Jane Grace. Ze is nog geen veertig, maar onderwerpen genoeg: haar transformatie van Tom Gabel naar Laura Jane Grace, van radicaal anarchist tot verrader van de punkprincipes in de ogen van haar voormalige medeactivisten, van rammelpunkband tot de strakke rockband die Against Me! nu is.

En verder heeft Kanye West een nieuw album gereed: Turbo Grafx 16. Dat is altijd iets om naar uit te kijken. Het album zelf, de shows, de clips, de interviews die hij gaat geven, de controverse om die interviews, de duiding van die controverse, de discussie over die duiding. Heerlijk, nu al.