Het wordt weer gezellig in de sport. Als het aan Albert Heijn ligt tenminste. We leven dan wel in een tijd dat de sport stijf staat van de doping en bedriegerij en de gokschandalen, dat Olympische Spelen een product zijn geworden waar corrupte managers munt uit slaan, dat technologie belangrijker wordt voor prestaties dan talent, dat Hawkeye de lijnrechter overrulet, dat voetbalsupporters elkaar de hersens inslaan, dat verdedigende middenvelders worden verhandeld voor tientallen miljoenen euro’s, dat alles draait om commercie, commercie en commercie, en soms ook nog een beetje om geld –
Dat mag dan allemaal zo zijn, toch wordt het weer gezellig. Want we gaan puzzelen! Niet op de computer. Niet op televisie. Niet uit het hoofd, maar echt ouderwets puzzelen, met puzzelstukjes, die in elkaar passen. Soms.
De grootste kruidenier, die op de kleintjes blijft letten, verrast ons deze weken met een setje puzzelstukjes bij onze boodschappen. Hoe meer boodschappen, hoe meer stukjes, want Albert Heijn is ook niet gek. Hun voetbalplaatjes werden vorig jaar een rage, dus een vervolg lag voor de hand.
Je hebt er geen reclamebureau voor nodig om het te bedenken: boor opnieuw dat gevoel van nostalgie aan dat kennelijk leeft onder het volk, en tel uit je winst. Want voetbalplaatjes, dat was iets van vroeger, en dat werkte. De mensen wilden graag iets van vroeger.
Dat krijgen ze nu weer. In de vorm van ‘puzzelplezier’. De supermarkt heeft een deal met de BV Eredivisie gesloten en dus zien we op de puzzel – als we die tenminste af hebben – van elke eredivisieclub één speler.
Laat die regenachtige herfstavonden maar komen! Ga er maar aan staan: we sparen maar liefst 144 stukjes. We krijgen bij de kassa een setje dat bestaat uit zes stukjes. Daarvan moeten we er dus 24 bij elkaar winkelen om de puzzel compleet te krijgen. Gelukkig horen de zes stukjes in het setje samen en passen in elkaar! Dat is nog niet het echte puzzelwerk, derhalve, het is alleen nog maar uitpakken en op de puzzeltafel leggen.
Maar vervolgens moeten we 24 van die blokken in elkaar zien te puzzelen. Dat is niet mis. Een puzzel van 24 stukjes! Een bolleboos die dat voor elkaar krijgt.
We zien op de puzzel, die verkleind op elk setje is afgebeeld, achttien voetballers, ieder in zijn eigen clubshirt, in en rond het strafschopgebied, terwijl de keeper met een sierlijke duik probeert de bal – bruin, met een veter erin – uit de hoek te ranselen, zoals dat toen heette. Waarschijnlijk is die bal ingeschoten door de Spartaan Kevin Strootman.
De voetballers in het tafereel lijken door de puzzelmakers te zijn uitgekozen op basis van hun oud-Hollandse uitstraling. Ze hebben rode konen, kort haar; het zijn dappere knapen. En dan is er nog iets.
De keeper is Michel Vorm van FC Utrecht. Maar wacht eens even. Die is toch veel donkerder van huid dan we hier zien? We pakken de loep erbij. Ja hoor, Vorm is enigszins bleker gemaakt. We zien allemaal blanke voetballers. Hollandse jongens. Met oud-Hollandse kapsels. Zo’n scheiding en lekker kort boven de oren. Maar vooral opvallend lelieblank. Er waren toen nog geen donkere voetballers in de eredivisie actief.
‘De sterren van nu als de helden van toen’ roept Albert Heijn. De spelers van vandaag die optreden op de puzzelscène van toen zien er inderdaad een beetje uit als ouderwetse voetballers. In ouderwetse broeken en shirts. En met ouderwets blanke hoofden.
Dat is het AH-gevoel van nostalgie. We moeten puzzelen met spelers als Willem Janssen, Arjan Swinkels en Hans Mulder. We moeten, al puzzelend, terugverlangen naar vervlogen tijden. Toen oma’s nog bloemetjesjurken en grijs permanent hadden en dat we op zondag naar ze toe gingen in de auto over snelwegen zonder files en op betaalbare benzine.
Toen er nog werd gespeeld met een ‘lederen monster’. Toen machines nog niet tegen je praatten. Toen iedereen nog niet verongelijkt was. Toen je nog onopgemerkt kon wandelen door de stad. Toen er nog geen supermarkten bestonden, alleen kruideniers. Hé! Hoe zouden die kleine kruideniers eigenlijk zijn verdwenen?
We moeten onszelf terugpuzzelen naar de tijd vóór de Koude Oorlog en na de Tweede. Schemerlampen. Toen het voetbal nog leuk was. Zonder shirtreclame. En helemaal blank.