Eén ding is duidelijk: er treedt een compleet nieuwe generatie aan. Leiders van boven de vijftig, zoals de falende lijsttrekker Jürgen Trittin (59), maken plaats voor ambitieuze veertigers die hetzij in de Bondsdag, hetzij in de deelstaten al de nodige sporen hebben verdiend. Dat is ook de generatie waartoe de meeste Groenen-kiezers behoren.

De nieuwe, grote man bij de Groenen is Anton Hofreiter (43). De beoogde fractievoorzitter ziet eruit zoals je je een Groenen-politicus voorstelt: blond, blozend en bebaard, met haar tot over de schouders. Kortom: Beiers. Hofreiter is gepromoveerd bioloog, evenals Simone Peter (47), beoogd partijvoorzitter, beiden milieuspecialisten. Groener gaat het niet.

Stoelendansen zijn bij de Groenen altijd gecompliceerd. Elke topfunctie moet namelijk dubbel worden bezet: officieel een man en een vrouw, inofficieel een realo en iemand van de linkervleugel. Dat vereist puzzelwerk. Maar echt moeilijk is het niet: het aanbod aan competente veertigers is groot, mannen zowel als vrouwen, realo’s zowel als linksen.

Ook een ander probleem moet de partij nog opruimen. Vlak voor de verkiezingen viel er ineens een stinkend lijk uit de kast: de pedofielenlobby die in de jaren tachtig de partij had geïnfiltreerd. Weg was het imago van de partij van louter zuivere bedoelingen, van schone energie, gezond eten, tolerantie voor minderheden en verscheidenheid van levensvormen.

De partij verstopt zich niet. Ze heeft een gerenommeerde politicoloog de opdracht gegeven de pedofiele geschiedenis van de partij tot op de bodem uit te zoeken. En ze wil in de loop van oktober op de beproefde open en democratische manier een nieuw partijbestuur en een nieuwe politieke leiding kiezen. Dat kost enige tijd en die tijd heeft Merkel niet.

Voor de eerste gesprekken deze week over een mogelijke coalitie met de cdu/csu komt Merkel met een ploeg van twee maal zeven mensen. Dus moeten de Groenen ook zeven mensen bij elkaar zoeken. Ze sturen toch maar de oude leiding van vóór de verkiezingen, aangevuld met ervaren bestuurders uit de deelstaten, onder wie ministers en een premier. Ook Anton Hofreiter zal erbij zijn. Hij heeft zijn haren al iets korter geknipt.