New York – De verschillen tussen Republikeinen en Democraten zijn lang niet altijd zo groot als het publieke discours doet vermoeden. Zo zijn lokale bestuurders van beide partijen bereid zich in alle bochten te wringen om multinationals te lokken. De economische voordelen daarvan zouden immers evident zijn. Dus toen het in Seattle gevestigde Amazon in 2017 bekendmaakte elders in het land een tweede hoofdvestiging te openen voor zo’n vijftigduizend medewerkers stonden de gouverneurs en burgemeesters in de rij. ‘Ik doe alles wat ik kan’, zei de Democratische gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York. ‘We hebben een geweldig stimuleringspakket.’ En: ‘Ik ben bereid mijn naam te veranderen in Amazon Cuomo.’ Amazons komst zou van New York een tech hub maken, terwijl de influx van goed betaalde tech-professionals de economie een boost zou geven.

Inmiddels is bekend dat Amazon geen tweede hoofdkantoor opent, maar twee nieuwe megavestigingen wil bouwen in Arlington (Virginia) en New York City. In een opiniestuk in The New York Times voerde Zephyr Teachout, schrijver van Corruption in America, argumenten aan om Amazon juist te weren. New York dankt zijn eigenzinnige karakter deels aan de vele kleine buurtwinkels en lokale ondernemingen, benadrukt Teachout. Waarom zou de stad een bedrijf binnenlokken dat groot is geworden door dergelijke ondernemingen irrelevant te maken? Een bedrijf dat notoir antivakbond is, terwijl New York een traditionele ‘vakbondsstad’ is? Ook de komst van goed betaalde hoge professionals ziet Teachout niet per se als een economisch argument, want met hun hoge salarissen zullen ze de toch al gigantische woonkosten in de stad alleen maar verder opjagen. De stad moet eerst afwegen of de komst van Amazon wel zo wenselijk is als Cuomo wil doen geloven, vindt Teachout, bij voorkeur via een proces waarbij inspraak van New Yorkers – in het bijzonder inwoners van Queens, waar de vestiging vermoedelijk zal worden gebouwd – centraal staat.

Dat laatste is nu net wat gouverneur Cuomo en de Democratische burgemeester Bill de Blasio met een administratiefrechtelijke truc willen omzeilen. Het raadslid dat het relevante deel van Queens vertegenwoordigt, Jimmy van Bramer, reageerde furieus. ‘Ik ben niet alleen verbaasd, ik ben woest’, zei hij tegen de zakenkrant Crain’s. ‘Zo’n top-downbenadering van een dergelijk grootschalig project heb ik nog nooit meegemaakt, zonder enige inspraak voor de gemeenschap. Dit zijn de gouverneur, de burgemeester en Jeff Bezos die samen in een kamer zitten.’