RALPH VAN RAAT

THEO VAN DEN BOOGAARD bespreekt binnenkort in de Groene de opname van de volledige werken voor piano solo van de bekendste, levende Amerikaanse componist, John Adams, door de Nederlandse pianist Ralph van Raat. “In een kwakkelende kunstvorm kan alleen een begaafd individu het verschil maken. Een artiest met talent en uitstraling moet opstaan en zijn nek uitsteken voor eigentijdse muziek. In Nederland is Ralph van Raat zo’n artiest” schrijft Van den Boogaard.

Van Raat werd in 2005 door Bas van Putten geïnterviewd; een concert van Van Raat tijdens het Gergiev Festival van 2006 was onderdeel van een Groene-lezersaanbieding.

Op 24 mei speelt Van Raat het piano-werk van Joep Franssens in Muziekcentrum Enschede. Franssens werd ook al door Bas van Putten in de Groene geportretteerd.

Ralph van Raat speelt in mei ook nog het pianoconcert van Michel Tabachnik met het Noord Nederlands Orkest in Drachten (10 mei) en Groningen (11 mei) en Schönbergs “Ode aan Napoleon’, met het Amsterdam Sinfonietta (De Waag, Leiden, 22 mei, en Amsterdam, Muziekgebouw, 26 mei).

www.ralphvanraat.nl

John Adams: Complete Piano Music. Ralph van Raat, Maarten van Veen, piano. Naxos, catalogus nr 8.559285

Bas van Putten
[Joep Franssens](../../../2006/47/Interviewjoepfranssensnbsp%3B/1)