Kaapstad – Op een late namiddag leek half Fish Hoek naar het strand gekomen om de hond uit te laten, te joggen of gewoon te kletsen. Zo er sprake was van een refrein, dan was het dit: we moeten dankbaar zijn dat we dit allemaal hebben.

Het was toevallig ook de dag nadat president Cyril Ramaphosa laat in de avond zijn nieuwe kabinet bekend had gemaakt, het moment waarop iedereen na de verkiezingen van 8 mei had gewacht. Zou Ramaphosa eindelijk zijn droomteam samenstellen om Zuid-Afrika uit het drijfzand van wanbestuur en recessie te trekken? De verkiezingen zelf waren voorspelbaar verlopen. Ondanks alle schandalen rond corruptie en wanbestuur kreeg het anc 57 procent van de stemmen. De liberale oppositie bleef rond de twintig procent steken. De grote winnaars waren het zwart nationalistische eff en het wit nationalistische Vryheidsfront Plus, die nu samen ongeveer dertien procent van de kiezers vertegenwoordigen.

Ramaphosa had een nieuwe dagenraad voorspeld. Probleem is dat hij te maken heeft met een giftig gespleten partij, met aan de ene kant de hervormingsgezinden en aan de andere kant zij die zijn genoemd in de corruptieschandalen en die weinig baat hebben bij de beloofde vervolging van de schuldigen. Daarnaast moet hij ook de vakbonden en de communisten, die ook deel uitmaken van het anc-conglomeraat, te vriend houden. Bovendien had hij toegezegd het onder Jacob Zuma opgeblazen kabinet terug te brengen tot hanteerbare proporties.

De uiteindelijke keuze was een reflectie van al die trekkende tentakels. Er zijn minder ministeries – 28 in plaats van 34 – maar nog wel 34 onderministers. Ramaphosa benoemde zijn getrouwen op de plekken die essentieel zijn om de economie weer vlot te trekken, met name Financiën en Overheidsondernemingen. Maar de vicepresident is nog altijd David Mabuza, wiens naam vaak valt bij corruptie-onthullingen. Ramaphosa benoemde enkele nieuwe jonge gezichten, maar hield vast aan veel oudgedienden. Wel kwam hij zijn belofte na dat het kabinet voor de helft uit vrouwen zou bestaan.

Of het genoeg is om het land uit het slop te trekken blijft de vraag. Het lijkt Ramaphosa er in de eerste plaats om te doen politieke stabiliteit terug te brengen en zijn eigen verdeelde partij weer tot eenheid te vormen, zodat het anc de komende decennia kan blijven regeren. In Fish Hoek zagen we de zon langzaam onder gaan.