Dubbel jaloers op Pnin, de romanfiguur van Nabokov, die op de knop van het fonteintje drukt om een eekhoorn behulpzaam te zijn bij het drinken. Terwijl de eekhoorn zich laaft aan de heldere vloeistof, wellen bij Pnin de waterlanders op. Eekhoorn zag ik uiteindelijk ook. Nu zelfklacht omdat ik er nog nooit een heb gegeten?
Maar goed dat ze op dit moment al onder de wol zijn. En er hoogstens een lichte rilling door hun winterslapende staart gaat wanneer hier de meest voedzame variant op de Brunswick stew ter sprake komt. Lieve dieren, zeggen ze. Lekkerder dan kip, schijnt het. Kippen zijn ook lief, al zijn ze vaak niet lekker. Daar giert Foekje Dilemma door de bocht.
Brillat-Savarin zag zijn eekhoorntje het liefst gekookt in een court-bouillon, versterkt met madeira. Zoals in zijn tijd en nog een poosje daarna in Parijs de grote gewoonte was. Niet dat hij zonder dat niet weg te krijgen is, maar madeira met alles was nu eenmaal gebruikelijk.
De Brunswick stew doet het alleen goed met in vieren gehakte eekhoorns. Peper en zout erop en door wat bloem gehaald. Bruin ze aan alle kanten in reuzel en doe daarna een paar gesneden uien in de pan. Ook in kwarten. Gesneden tomaat ook, al denk je daar bij eekhoorn zo snel niet aan, en twijgje tijm. Bedekken met water. Deksel erop en een uur laten pruttelen. Vervolgens kun je er okra, mais en limabonen bij voegen. Gehakte peterselie en een halve eetlepel worcestershiresauce. Weer op de vlam tot de groenten gaar zijn. Eigenlijk een recept voor eekhoornbeginners. Tenminste, wanneer je het vergelijkt met dat voor rauw uitgebeend eekhoornvlees, het fijnste mes van de maalmachine gepasseerd en vervolgens gebakken in baconvet en knoflook. Deze vleesmoes vermengen met gekookte spinazie of waterkers en er de zelfgestoken ravioli mee vullen. Waar ze in de voorsteden van Brunswick maar al te graag de zonsondergang mee opluisteren.