‘Jongens, hoeveel staat het?’ roept trainer Ad Schoeman vanaf de zijlijn. Schouders worden opgehaald op het voetbalveld van DOVO in Veenendaal. Geen idee, ze gingen te veel op in het spel. ‘3-3’, roept mobiliteitscoach Wigger Erkens grijnzend. ‘Om het spannend te houden.’ Niets verraadt dat de acht op en neer rennende jongens en meisjes tot de kwetsbare groep werklozen behoren die Stichting Life Goals, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en re-integratiebureau USG Restart via de Dutch Career Cup willen bereiken.
Het doel van de landelijke Dutch Career Cup is het met behulp van voetbal helpen van mensen die ‘buitenspel staan’ in de samenleving. Dit zijn werklozen met bijvoorbeeld een Wajong-uitkering. Het UWV benaderde Stichting Life Goals, al organisator van de Dutch Street Cup voor onder anderen daklozen en verslaafden, om dit landelijke programma op te zetten. USG Restart zet mobiliteitscoaches in om de afstand tussen deelnemer en arbeidsmarkt te verkleinen.
Het UWV heeft het programma aantrekkelijk gemaakt: het vergoedt deelnamekosten voor de werklozen, en mochten werkgevers tijdens het traject een deelnemer aannemen, dan ontvangen zij kortingen op bijvoorbeeld hun verzekeringen. Tot die tijd trainen de werkloze deelnemers zes maanden met een vast team bij een voetbalclub voor toernooien van de Dutch Career Cup. Daarnaast doorlopen zij een traject van drie jaar voor het vinden van een baan met een coach van USG Restart.
Voetbalclub DOVO stelt voor het eerst haar faciliteiten ter beschikking aan de Dutch Career Cup. Op 5 oktober trainde het achtkoppige team van jongeren voor het eerst samen. Trainer Schoeman kijkt langs de zijlijn geen seconde weg van de fanatieke training. ‘Goed gedaan’, brult hij geregeld naar zijn bonte verzameling spelers. Ondertussen legt hij uit: ‘Voetbalclubs krijgen een X bedrag per deelnemer. Daarmee worden de tenues en ik betaald en je houdt wat over voor de club zelf.’ De oud-voetballer van DOVO wilde sowieso aan dit re-integratietraject bijdragen: ‘Een team jonge werklozen moet je anders trainen. Je moet voor een goede sfeer zorgen zodat ze zich op hun gemak voelen, ze sociale vaardigheden meegeven en vooral leren respect voor elkaar te hebben.’
Wigger Erkens van USG Restart, eigenlijk de tweede trainer van het team, vertelt dat sommige werkloze jongeren simpelweg sociale vaardigheden missen en dus een achterstand hebben op de arbeidsmarkt: ‘Hier ontwikkelen ze vaardigheden zoals op tijd komen, samenwerken en gehoor geven aan gezag. Daarnaast train ik hen in het solliciteren en het maken van cv’s.’ Drie jaar zitten de DOVO-teamleden aan hem vast, zelfs als ze een baan vinden. ‘Dan bezoek ik als jobcoach hun werkplek om te praten over hoe het gaat.’
‘Ik vind het een leuk team en ik klik al met sommige medespelers’, vertelt Corinne (24) in een felrood DOVO-shirt aan de zijlijn. Ze vond het, als voormalig waterpoloster, eerst maar een raar idee toen coach Erkens haar uitnodigde voor de Dutch Career Cup, maar nu begint het voetballen toch te bevallen: ‘Ik werkte tweeënhalf jaar bij de groenvoorziening, totdat ik werd ontslagen. Het liefst ga ik daar weer werken.’ Ze twijfelt of dit traject haar aan een baan gaat helpen. ‘Maar het voetballen is leuk voor erbij.’ De resultaten liegen er niet om: het afgelopen jaar zijn 175 van de 350 deelnemers aan de eerste Dutch Career Cup aan een baan geholpen, de rest wordt nog begeleid.
Dit seizoen is het eerste toernooi, waar 7-tegen-7 wordt gespeeld, van de Cup op 26 oktober. ‘Het uiteindelijke kampioenschap interesseert me eigenlijk weinig’, zegt Schoeman. ‘Het is dus leuk om zo veel mogelijk te wisselen met spelers en anderen te laten scoren.’ Zo bouwt hij ook aan hun zelfvertrouwen. Niet veel later prijst hij Melissa (16) uitbundig, die nog wat onzeker overkomt op een voetbalveld maar de bal goed weg wist te schoppen. De sfeer is sportief en gezellig ondanks de persoonlijke verschillen en het verschil in speelervaring tussen jongens en meisjes.
Na de training luistert een rij van rood aangelopen hoofden naar trainer Schoeman en zijn laatste mededeling, tevens les in sociale vaardigheden: ‘Dus laat het duidelijk zijn: zodra het tenue aan is, wordt er niet meer gerookt.’ Dan neemt coach Erkens het over en vertelt dat ze na de volgende training op vrijdagochtend sollicitatieles krijgen. ‘Het is geen school, hoor, gewoon ook gezellig’, zegt hij tegen het gebrom dat volgt op het woord ‘les’.
Melissa denkt wel dat de Dutch Career Cup haar gaat helpen een baan te vinden, met de hulp van coach Erkens: ‘Tijdens dit traject wil ik werken aan mijn zwakke punt: dat ik erg onzeker ben bij een nieuwe werkplek.’ Er zit een glimlach om haar mond die ze voor de training niet had. Komt dat door het eerdere compliment van de trainer? ‘Ik vind het fijn dat de coach me aanmoedigt, als iemand negatief is word ik er maar chagrijnig van.’
aanvulling: wie is de niet-werkende Nederlander?
Re-integratievoetbal
NAC Breda, Ajax, ADO Den Haag en 27 andere teams spelen het komende voetbalseizoen voor de cup. De Dutch Career Cup, welteverstaan. En de teams bestaan uit voornamelijk jonge werklozen met een uitkering, die via re-integratievoetbal werken aan zichzelf en aan het vinden van een baan.
Uit: De Groene Amsterdammer van
www.groene.nl/2012/42
www.groene.nl/2012/42