Londen - Een maand voor de Britse verkiezingen is Labour er per ongeluk in geslaagd David Cameron ‘cool’ te maken. De regeringspartij heeft een poster verspreid waarop de Conservatieve oppositieleider wordt geportretteerd als Gene Hunt, de politiek incorrecte, geestige en daadkrachtige rechercheur uit Ashes to Ashes, een serie die zich in de jaren tachtig afspeelt. ‘Don’t let him take Britain back to the 1980s’, staat er naast de foto waarop de gephotoshopte Hunt tegen een Audi Quattro leunt. De 24-jarige bedenker van de poster veronderstelde dat dit een schrikbeeld is, terwijl veel Britten warme herinneringen koesteren aan het decennium van Margaret Thatcher, Spandau Ballet en Rubik’s Cube.
Waar de Conservatieven met de eighties worden geassocieerd, daar doen de jaren zeventig denken aan Labour, een decennium dat eindigde met rottende lijken in mortuaria tijdens de Winter of Discontent. Momenteel lijkt er een Spring of Discontent op komst te zijn, vol arbeidsonrust, veroorzaakt door vakbonden die nog moeten wennen aan de magere tijden. Ze zijn gesterkt nadat de postbodes het voor elkaar hebben gekregen dat ze minder uren hoeven te werken voor meer geld. Er zijn al enkele korte ambtenarenstakingen geweest en binnenkort zullen zowel de Londense ondergrondse als de nationale spoorwegen waarschijnlijk stil komen te liggen.
Terwijl mensen nog wel begrip kunnen opbrengen voor de zorgen om de veiligheid bij het spoorwegpersoneel was steun voor de recente stakingen bij het verlies makende British Airways ver te zoeken. Het vliegpersoneel van BA behoort immers tot het best beloonde ter wereld. Een journalist van The Independent merkte op dat veel stewardessen en piloten met Land Rovers, soms met een Frans kenteken, naar stakingsbijeenkomsten kwamen. In de jaren tachtig verplaatsten stakers zich nog met fietsen, bussen en Ford Cortina’s. De enige bijval voor de stakers kwam uit academische hoek, via een brief naar The Guardian van tientallen ijdele deskundigen in arbeidsrelaties.
De BA-staking is georganiseerd door Unite, de grootste vakbond in het land, wier bobo’s tijdens zakenreizen het liefst overnachten in Waldorf-hotels. Voor Gordon Brown is de situatie ongemakkelijk omdat zijn vazal Charlie Whelan de politiek directeur van Unite is. Via deze onruststoker is er de afgelopen jaren elf miljoen pond van de vakbond naar de regeringspartij gesluisd. Een deel van dat geld is afkomstig van door de regering ingestelde fondsen. De bonden geven financiële steun aan de helft van alle kabinetsleden en aan aanstormende Kamerleden, bij voorkeur mediavriendelijke types als de televisiehistoricus Tristam Hunt en Gloria de Piero, de knappe presentatrice door wie Tony Blair zich graag liet interviewen. Indien gekozen kan Cameron een herleving van een roerig decennium tegemoet zien. In de woorden van Gene Hunt: Fire up the Quattro!